Инициаторът на сдружението „ЦСКА Завинаги“ Сашо Чакмаков даде обширно интервю пред вестник "Преса". Бизнесменът  говори за състоянието на клуба, бъдещите планове и проекти на сдружението.

- Изминаха четири месеца от учредяването на „ЦСКА завинаги“. Доволен ли сте от свършеното дотук?

- Аз никога не съм доволен от себе си. Максималист съм. Винаги съм много критичен към собствените си дела. Българинът е беден, трудно отделя пари извън хляба си и това трябва да се знае. Смисълът бе да се основе сдружение - тип фондация, каквато има към всички големи клубове в Европа. Целта бе да се организира и консолидира червената общност. Да се подпомага развитието на клуба. За няма и четири месеца изградихме изцяло едно игрище на „Българска армия“, на което вече тренират юноши. Другите две са в процес на обработка. По-малкото ще е готово в края на март. В началото на май ще открием голямото, със съблекалните. Възстановихме 4000 седалки с две тоалетни в сектор А. Остава ни последен клин със 700 седалки. Той ще е готов до началото на шампионата. По настояване на фенските организации за сектор Г пуснахме есемес кампания. Събрани са към 16 000 лева - крайно недостатъчно. За пълното му възстановяване са необходими 150 000 лева. На този етап обаче това не е приоритет за нас. Искаме да довършим онова, с което сме се ангажирали. Наблюдаваме много внимателно и какво ще свърши по лицензирането на стадиона самият футболен клуб. Можем да помагаме, но не можем да свършим всичко сами.

- Проведохте извънредно общо събрание на сдружението. Какви са новините?

- Целта бе да доуточним устава. Да направим търговско дружество, което да е 100% собственост на сдружението. Така ще може да се развива търговска дейност - производство на фенски артикули, реклама и т.н. Патентовали сме всички марки на ЦСКА, без тази, която е запорирана в НАП. Става въпрос за емблемите от 1948 до 1989 г. Имаше опасност недобросъвестни трети лица да ги придобият и да изнудват клуба. За да няма спекулации, подчертавам, че приходите от търговската дейност ще се връщат обратно в клуба.

- След благотворителния търг по Коледа в школата вече има чисто нови 200 топки...

- Търгът по Коледа се организира от Стойне Манолов, сдружението просто участва. Стойне прави невероятни неща за ЦСКА. Използвам случая публично да му благодаря. Присъстваха ветерани, почти всички стари председатели на клуба. Дойде сегашният изпълнителен директор Сашо Тодоров с хора от школата - Иво Котев и др. Над 200 души. Подарихме на децата 200 топки и пълен комплект екипировка на всички отбори, без мъжете. Показахме как може обществената енергия и финанси да бъдат насочени прозрачно обратно към ЦСКА. Имаме сайт (б.а. www.cska-forever.com), на който са отразени дарителите, финансите и отчетите. Който иска, да влезе и да прочете. - Как стои въпросът с Панчарево? - Имаме желание с Министерството на спорта и с футболния клуб да участваме в концептуален проект базата да се узакони и развие. На този етап собствениците на ЦСКА твърдят, че разполагат със стратегически инвеститор. Чудесно, но си мисля, че всички трябва да се обединим за рационалното и най-добро оползотворяване на Панчарево. Базата трябва да стане такава, че да не отстъпва по нищо на европейските стандарти. Нужна е широка дискусия, в която да се уточнят детайлите. Предложили сме го, но засега отговор нямаме.

- Какво е виждането ви за стадион „Българска армия“?

- И затам сме готови да предложим концепция, работни планове и проект за чисто нов стадион, отново съвместно с футболния клуб и с Министерството на спорта. Да се вдигне на мястото на сегашния. Водили сме на няколко пъти разговори с г-н Александър Томов, показвали сме му плановете. Забележките, които бяха отправени по отношение на търговските площи в сектори Б и Г, са преработени в плана. И тук чакаме съгласието на клуба, за да започнем да движим документацията. - Бихте ли си купили акции, ако клубът бъде пуснат на борсата? - Моето мнение по въпроса, както и виждането ми за единичната цена на акциите, съм го споделял на четири очи с г-н Томов. Ще запазя разговора за себе си. Нека хората, които обичат ЦСКА, обаче да са наясно, че никога и по никакъв повод нито аз, нито друг от „ЦСКА завинаги“ би навредил на клуба и на интересите му. Сдружението не е враг на ръководството, нито е негов съперник. Казвам го, защото ми омръзна от нападки, слухове и спекулации, които взеха все по-често да се появяват в публичното пространство. Няма да позволя на никого да си измива ръцете с нас. Засега Чакмаков не предвижда инвестиции в първия отбор на „червените“

- Има ли отговор на друго ваше предложение - издръжката на школата?

- Сдружението предлага от септември да се нагърби с финансирането и организацията на школата. Искам да се знае, че всички права на играчите ще останат в клуба. Целта е да облекчим финансово ръководството. Сумата, която ще инвестираме годишно, е 300 000-400 000 лева. Получихме отговор от собствениците, че мислят и ще отговорят. Единственото, което на този етап нямаме готовност и не желаем, е да участваме под каквато и да е форма в мъжкия отбор. - Защо? - Защото това, което виждаме, е непрозрачно финансиране. Не знаем реално какво е финансовото състояние на клуба. Искаме да видим публичен отчет в година, която бе обявена за оздравителна. Да разберем кои играчи идват, как, защо, с какви средства. Въпроси, на които няма отговор. Сдружението не е направено с цел на всяка цена да участва във финансирането на мъжкия отбор. Ако има нужда от нас, бихме могли да помогнем, но при много конкретни и кристално ясни условия. Аз не съм убеден, че в сегашния ЦСКА има прозрачност. Нямам амбицията да влизам в ръководството, не проявявам интерес към отговорен пост. Всичко опира до доверие, а то се гради не на думи, а на дела. Така съм възпитан. Когато кажа нещо, изпълнявам го. Винаги съм покривал обещаното с действия. Независимо дали говорим за спорт, бизнес, култура или творчески проекти.

- Димитър Пенев ви посрещна на крака при появата ви. Името ви бе споменато много пъти с добро. Достатъчна ли ви е моралната награда?

- Напълно. Ако не бе баща ми, нямаше да съм в ЦСКА. Аз обаче съм влязъл на този стадион с бебешката количка. Също като Росен Барчовски. За мен ЦСКА е светиня. Въпрос на семейна чест и на доблест. ЦСКА е над всички. ЦСКА не може да бъде използван за обслужване на интереси, та били и тези на собствениците. Независимо кои са, как се казват и откъде идват. Мен ме води „червената“ любов и ужасно ме боли от онова, в което са превърнали клуба през последните 6-7 години. - Ходите ли на мачове на мъжкия отбор? - Само веднъж седнах в ложата. Почти не ходя, а когато го правя, гледам да не бия на очи. Не искам хората да ме свързват със сегашния ЦСКА. Това не е моят отбор. Аз мечтая за ден, в който ЦСКА отново ще се върне там, където му е мястото. Ще бъде отново палачът на европейски грандове. Дотогава ще помагам както и с каквото мога. В името на децата.