Открита родителска среща ще дискутира проблемите в школата на футболния Етър тази вечер от 17, 30 часа в голямата зала на Община Велико Търново. На нея са поканени собствениците на клуба, треньорите, бивши и настоящи ръководители на школата, футболисти, деятели, общински съветници, спортни експерти и всички, които искат по- добро бъдеще за великотърновския футбол. Кметът Даниел Панов също е потвърдил участие и като родител, и като представител на Общината, която притежава 34% от акциите в Етър.

Срещата е предизвикана от Инициативен комитет, който иска създаване на сдружение с нестопанска цел, което да регистрира собствена сметка. На нея ще се набират средства от дарители, които ще се инвестират единствено в полза на децата от школата. Сдружението ще изготви и проекти, с които да се кандидатства за еврофинасиране в подобряване на спортната база. Какво мисли новият директор на школата Сашо Ангелов за инициативата на родителите и какво трябва да се промени, за да тръгнат нещата в школата.

- Г-н Ангелов, как ще коментирате желанието на родителите за промени в школата?

- Ще започна малко по- отдалеч. Имаше вариант да поема мъжкия отбор, но отказах. Насочих се към школата, защото не може да има мъжки футбол без школа. Извинявам се за израза, който ще употребя, но нашата школа е в трагично положение. За това и първото ми условие бе да получа възможност за промени. Виждам, че много родители са недоволни, но те не откриват топлата вода. Разговарях с Инициативния комитет, бяхме на среща с кмета и гори долу се разбрахме, за какво ще настояваме. Тъй като безпаричието в клуба е налице да направим отделна сметка на школата, с която да оперираме. Сметката ще се контролира от надзорен съвет и парите ще са харчат само за децата. В много други градове заложиха на школите и вече берат плодове. Не може тук 20 години да не се прави нищо. Много поколения така заминаха. Излизат от школата и заминават в селата и във „В" група. Играят още малко и спират с футбола. За това искам да променя нещата.

- Много критично се изказвате за миналото. Да не ви се разсърдят предшествениците ви?

- Не вярвам да се разсърдят, защото безпаричието е наложило практиката. Няма дете, което да е дошло и да е върнато. Дали може да играе или не може то трябва да е в школата, за да се събират такси и да се плаща на треньорите. Този модел искам да го променя. Да няма масовост, а качество.

- Това означава ли, че в един момент ще паднат и таксите?

- Още на първия етап искам да ги премахнем. Много родители спекулират. Казват даваме пари и се месят в работата на треньорите.

- Имате ли вече впечатления и от работата на треньорите? Имаше открито писмо на един от родителите- Румен Янков, който се изказа доста остро и по техен адрес.

- В едно нещо е прав. Щом няма резултати, значи работата на треньорите не е добра. Но пак казвам това е ставало заради таксите. Колкото повече деца, толкова повече пари се събират, за да има за заплати. Ще намалим малко групите, ще има промени и в треньорския щаб. На всеки треньор ще се търси отговорност. Като няма резултати има друг, който чака. Няма да стоят с години едни и същи хора без резултати. Същото важи и за мен. Като не мога да се справя има кой да дойде и на моето място.

- Какво трябва да постигне школата в най- близко време?

- Първото нещо е юношите младша и старша възраст да излязат от тази група, защото не им е мястото в нея. До лятото те трябва да са в националните групи. Много по- малка е крачката от тях до мъжкия отбор.

Съгласен съм, с Цанко Цветанов, който не взе през лятото нито едно от момчетата, които гледа в мъжкия отбор. Няма луд треньор, който да не вземе добър футболист. Просто не са готови.

- Значи трябва да се промени и методиката на работа?

- След срещата приоритетите са- база, финансиране, преструктуриране и нова методика.

- Базата. Къде ще водите занимания до построяването на новия стадион? Освен това само с изкуствен терен не става.

- В Дебелец. Тама базата е добра има два терена, които могат да се поддържат в добро състояние. Примери за изнесени бази има навсякъде, а и наистина само на изкуствен терен не става, опасно е за здравето на децата.

- Възниква въпросът с транспорта?

- Имам уверението на Александър Нанков, че ще превозва децата. Той ще ни удари голямо рамо, защото това наистина е голямо перо.

- Кои хора очаквате да даряват средства?

- Тези, които наистина искат нещо да се промени. Те могат да бъдат сигурни, че никой няма да отклони средства. Ако трябва всеки ден ще даваме отчет за приходите и разходите. Лошото ще бъде обаче ако никой не откликне. Това означава, че никой не се интересува от бъдещето на футбола във В. Търново.

- Какви ще са ангажиментите на Етър? Те също ще трябва да финансират школата.

- Така го мисля и аз. Ръководството няма нищо против сметката. В крайна сметка, когато излезе футболист и стигне до мъжкия отбор те ще го продават. Ако не искат да финансират ще се направи възложително писмо от юристите отборите от школата само да ги представляват.

- Какво е мнението на кмета Даниел Панов?

- Общината наистина е здрав груб. За това искаме кметът да присъства на срещата. Индикациите са, че ще ни подкрепи.

- Говорихте ли с познати заможни хора за подкрепа?

- Говорих с много хора, но едно е обещанието друго е даването. Когато станат нещата ще разберем. За това казах, че тогава ще се види кой иска наистина нещо да стане в този клуб.