Португалският треньор Руи Диаш пое Вихрен от началото на сезона. 32-годишният наставник има вид на компютърен специалист и е амбициран да се докаже в България. За последно той е водил Оливаи от Втора дивизия на Португалия. Оставил го е на четвърто място в по средата на сезона, а в края тимът изпаднал.

Диаш разполага с голям набор от чужденци, сред които петима португалци, чака се и шести на име Луиш Диаш, трима бразилци и един от Кабо Верде. В състава са от миналата година хърватинът Шиклич и венецуелецът Сичеро.

- Господин Диаш, във Вихрен има много млади играчи, на тях ли ще разчитате?

- По принцип обичам да работя с млади. Така например, под мое ръководство е тренирал младият талант Нани, който сега премина в Манчестър Юнайтед. Ще ви посоча и още едно име на млад играч тренирал при мен, това е Микел Велосо сега в Спортинг, но искан от Арсенал.

- Имахте ли други оферти преди да дойдете в България?

- Предложиха ми от Атланта в САЩ, но футболът се играе в Европа, затова предпочетох да дойда тук.

- Как ви се струва България и футболът ни?

- Българите сте много хубави хора, по-нахъсани сте от нас да търсите изява в професионално отношение. Имате 3-4 много силни отбора, но във футбола ви бях озадачен от едно нещо – защо ви трябва да тичате толкова много по време на подготовка, каква работа имат играчите из горите и по баирите? Физическа подготовка може да се постигне и с игра с топка. Аз винаги тренирам с топка и ще видите, че до 2-3 години никой в България няма да тича залудо по горите.

- Кои български футболисти са известни в Португалия?

- Разбира се, Балъков. Той беше магически халф, но също така Костадинов, Йорданов, Младенов, а сега всички се възхищават от Бербатов.

- Какво е мнението ви за Жозе Моуриньо?

- Наистина добър треньор.

- А кой е най-добрият португалски футболист сега?

- Без съмнение Кристиано Роналдо, но скоро ще се чуе и за този играч, който аз съм тренирал - Мигел Велосо.

- Защо толкова много португалци идват да играят в България напоследък?

- В последните години у нас се работи отлично в юношеските школи и произвеждаме много млади таланти. Всички те не могат да играят в Португалия, затова търсят поле за изява и в страни като България. Между другото нивото на заплащане в нашите и вашите клубове е приблизително еднакво, но в Португалия големите футболисти получават много пари.

- С какви амбиции сте в България ? Колко смятате да останете?

Във футбола нищо не може да се каже. Сега съм тук и ми харесва, но не се знае какво ще се случи в бъдеще. Що се отнася до тежката ни програма в началото, мачове срещу Левски и Литекс, все някога трябва да играем с водещите отбори, така че не се притеснявам.