Капитанът и водещ футболист на Славия Йордан Петков празнува 34-ият си рожден ден. Защитникът не пропусна да почерпи обилно своите съотборници преди сутрешната тренировка с голяма торта. Началници и треньори се чукнаха с уиски за здравето на Данчо.

„Чувствам се по скоро опитен, отколкото стар за футбола. За живота обаче мисля, че съм малък. За всичките тези години футболът ми е сбъдната мечта исках да направя нормална кариера, но ми взе много от времето за семейството ми. Те обаче ме подкрепят и с годините свикнаха с моята липса. Доволен съм от това което до момента съм направил. За всичко си има време, когато свърша с футбола, ще съм неотлъчно с близките ми.”

От осем години футболистът се състезава за отбора на Славия с прекъсване от една година, когато е даден под наем в турският Самсунспор: „От 2001 година съм в отбора и мисля, че има взаимно уважение от двете страни, никога не съм правил проблеми, вършил съм си добре работата и винаги съм казвал, че искам да завърша кариерата си в Славия. Чувствам се горд с това, че близо десет години нося бялата фланелка. Славия е част от мен и съм щастлив, че съм част от отбора и докато съм жив, ще бъде така.”

Йордан Петков се слави като голямо перде на терена, но извън него е много спокоен човек: „Когато бях млад, не горях толкова в играта, но сега наистина съм голямо перде на терена. Винаги искам да побеждавам и затова често влизам в спорове с моите съотборници, противници и съдии но след мача всичко се забравя и отново сме приятели.”

„През годините футболистът е играл на всички постове в дефанзивен план, дори се е пробвал и като централен нападател. Не ми хареса много да сам нападател, а и се чувствах по-добре в защита, не може всички да вкарваме голове. На вратата не съм заставал никога през живота си.”

Футболистите, играещи като защитници, са по-склони към получаване на червени картони. Противно на това обаче капитана на Славия е бил гонен три-четири пъти досега в кариерата си и то след два жълти картона: „Никога не съм получавал директен червен картон. Спомням си че дебютирах с червен картон за Локомотив София в мач срещу Беласица в Петрич. Но пък в автоголовете съм цар.”

„Никога не съм чувствал трудности да бъда капитан на отбора. Миналата година имах лош период и с бившият треньор решихме, че ми трябва малко почивка. Трудно изпадам в психически дупки. Успях сам да се вдигна и превъзмогнах това. Знаех, че няма кой да ми помогне в този момент, но вече всичко е минало. Не ми е тежало да съм капитан, разбирам се с всички момчета, взимаме решенията заедно и след това ги споделям с ръководството. Никога не съм си мислил, че като съм капитан съм нещо повече. Не си правя своеволия.”

Относно поставените цели в Славия за Лига Европа, Йордан Петков заяви, че целият отбор има голямо желание за това. „Мисля, че колективът ни е много добър и въпреки че имаме много неуредени футболисти, които могат да са твърди титуляри, можем да се справим с тази цел, дали чрез купа или първенство, само да участваме в първите предварителни кръгове.”

„Сега ни предстои доста труден мач срещу Пирин, които разгромиха Литекс, но се надявам да се спънат на Овча Купел. Винаги през пролетта срещите са по-трудни, защото тогава всеки се бори за нещо”, каза още Данчо Петков.