Френското издание Fotomercato публикува обширен материал, посветен на футболиста на Левски – Ромейн Ели. Сайтът обръща внимание на играчи, родени във Франция, но подвизаващи се в различни краища на света. Този път спирката се оказа България.

Пред Fotomercato защитникът разказва подробно как е протекла кариерата му, за да стигне до София. „Започнах да се занимавам с футбол на 4 години“, започва своята житейска история Ромейн Ели, като споделя как е преминал през отборите на Бове, Руан, Раон-Л'Етап, Булон, Гьоньон, Арл Авиньон и Шарлероа.

„След изтичането на договора ми с Арл, реших да потърся нещо ново и затова приех офертата на Левски София. Един агент се свърза с мен в края на сезона и ми каза, че от Левски се интересуват от мен. Отидох да се запозная с клуба, с града, съоръженията. Взех решението си там - на място. Случи се много бързо. Винаги мисля дълго преди да подпиша, защото знам, че когато отида някъде, това ще повлияе на кариерата ми“, споделя Ели.

Защитникът разкри още, че това е първият случай, в който напуска родината си, за да заживее със семейството си извън Франция.

„Възможността да отида в България, да стана шампион, да играя в Шампионска лига и да се развивам в подобен клуб, не е за изпускане. Затова се съгласих да дойда в Левски. Това първенство е много по-различно от това, в което играех във второто ниво на Франция.“

„В България философията на играта е много по-различна. Тук е много по-интересно да се играе, защото се базира на техниката, а не на физиката. Във втората дивизия на Франция пък се залага на физиката“, добавя Ели.

„Бях много добре приет в Левски. Хората в България обичат футбола. Левски е като Марсилия във Франция. Това е най-популярният клуб в страната. Хората ме разпознават на улицата. Имаме страхотна публика, която ни следва из цялата страна“, допълва Ромейн Ели.

„Дали бих посъветвал други френски футболисти да опитат късмета си в България? Да, без съмнение. Ще попаднат в добро първенство, в което е много приятно да се играе, ще им достави удоволствие. Само за шест месеца в Левски, успях да науча много неща, неща, които никога не бих научил във втора дивизия във Франция“, завърши защитникът.