Защитникът Ромейн Ели е роден на 6 март 1985 година в Бове, Франция. Играе за отборите на АС Бове, ФК Руан, ЮС Раон-Л'Етап, ЮС Булон, ФК Гьоньон, Арл-Авиньон и РСК Шарльороа. През това лято французинът подписа договор за две години с Левски. Ромен Ели бе любезен да даде интервю за официалната програма на мача Левски – Пирин Гоце Делчев.

- Ромейн, как се стигна до твоя трансфер в Левски?

- Моят агент ми се обади и ми каза, че има запитване от Левски. Попита ме дали проявявам интерес. Отговорих му положително, защото във Франция познаваме отборите на Левски и ЦСКА и знаем, че те са водещите клубове в България. Специално Левски е играл в последните години срещу Оксер, Олимпик Марсилия, Лил. Разбрахме се да отида до България и на място да видя клуба и условията, които ми се предлагат.

- Вярно ли е, че бившият футболист на Левски Седрик Бардон ти е оказал съдействие?

- Истината е такава, че един мой приятел, който се познава с Бардон, му се обади. Бардон му казал, че няма да сгреша, ако подпиша с Левски, и да не се притеснявам за нищо, защото това е голям клуб с отлични условия за работа. Аз лично не се познавам със Седрик Бардон, но той е известно име във Франция. Това, което е казал Бардон, бе много полезно за мен и ме успокои, защото за първи път излизам да играя извън Франция.

- Знаеш ли, че освен Бардон в България са играли и други френски футболисти?

- Знам, да - Беное Кое, Александър Барт и т.н. Гара Дембеле е бил в Левски, той не е французин, но аз го познавам, защото е играл във Франция. Моят мениджър пък попита Вилфред Нифлор, който играеше за Литекс и вкара доста голове за нивото на футбола в България, дали си заслужава да дойда тук. Реших да подпиша. Все пак София е столица, голям град и за мен това е добре. Левски е отбор, който се бори за титлата, и моята цел е да спечеля шампионата. Искам също така да играя в елитната дивизия и в европейските турнири. Ако спечелим титлата, ще се пробваме и в Шампионската лига. Ако бях останал във Франция, много трудно щях да играя в нашата Първа лига. Това са причините, заради които избрах да дойда тук. Освен това много клубове могат да ме видят. След като знаят, че играя в Левски, а това е тим, който е известен във Франция, то е добре за бъдещето ми.

- Тази година Левски нямаше късмет в евротурнирите...

- Трудно ми е да дам мнение, все пак аз не играх във втория мач в Сараево. Сигурно ще се повторя с някого, но все пак в отбора има доста нови футболисти и ни трябва време да се сработим. Това оказа влияние върху мачовете срещу Сараево. Сигурен съм, че хората виждат прогреса в играта ни, че тръгваме нагоре и се представяме по-добре.

- Как се чувстваш в отбора, допада ли ти стилът на игра?

- На първо място ми харесва поддръжката от привържениците, които идват на стадиона. Допада ми стилът, който треньорът налага да се играе - с много пасове. Във Втора лига на Франция обикновено се играе с дълги топки, защитно такъв е манталитетът. Тук има повече пространство за игра.