За едни проектът Висша лига е опит за рестартиране на позакъсалия в последните години роден футбол, за други – път да бъдат върнати в елита изпадналите в по-долните дивизии по административни причини ЦСКА и Литекс, за трети става дума просто за празни приказки и имитиране на дейност. Мненията са разнородни, но въпреки всичко първата работна среща се състоя.

Идеята е амбициозна, няма спор. Въпросът е какво ще е изпълнението и дали наистина се търси подобряване на състоянието на най-обичания спорт у нас, или става дума за поредния компромис, чрез който нещата да се върнат в старата си форма.

На хартия всичко изглежда чудесно. Участниците в новото формирование трябва да представят банкова гаранция в размер на около 1.5 милиона лева, да имат добър терен и осветление на стадиона. До тук звучи отлично. Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев, който се сочи за един от основните идеолози, добави неотдавна, че е необходимо и държавата да даде своя дан. Като че ли държавата застава зад инициативата, ако се съди по дейното участие на министъра на спорта Красен Кралев. Така че, любопитно е какво ще се случи занапред.

Какви ще са правилата в новата лига, как ще се съблюдава спазването им, какви ще са мерките спрямо нарушителите…Това са три наглед основни въпроса, а има и още много. След срещата на високо равнище, грубо казано стана ясно, че вземането на лиценз ще изиграе основна роля за участието в новата лига. Ситуацията с ЦСКА е по-деликатна, но вероятно и там скоро ще има развръзка. Може би се изчаква да се разбере дали „червените“ ще тръгнат по пътя на оздравяване на дружеството, дали ще се премине към ново такова, или Литекс ще бъде преименуван на ЦСКА.

Създаването на подобен нов формат изисква време, инвестиране на много усилия и желание от всички страни. Дали тези условия са налице, скоро ще разберем. Ако ги няма, означава, че ще гледаме познати вече картини, но с различни имена. За да пожъне успех проектът, наистина трябва да се започне чисто. Думата компромис трябва да бъде забравена, а правилата да бъдат издигнати на пиедестал и да не се допуска никакво отклонение от тях. Само така клубовете ще бъдат вкарани в правия път, от който някои от тях се бяха отклонили напоследък. Правилниците и цялата уредба на лигата следва да не водят до абсурдни ситуации, които след това да пораждат хиляди полемики. Приказките от типа на „допуснахме еди кой си да участва без да отговаря на всички критерии, за да направим добро“ съвсем нямат място сега, ако наистина се търси рестарт. Както се казва, и пътят към ада е осеян с добри намерения…Вероятно с добри намерения и хората в БФС, и различните комисии са си затваряли очите в последните години спрямо някои отбори, за да се стигне до настоящата патова ситуация.

Нужда от реформи във футбола ни има. Но те не бива да бъдат само на чисто административно ниво. От реорганизация се нуждае и съзнанието, и манталитетът на всички, които се занимават професионално с този спорт у нас. Трябва най-сетне да се разбере, че търсенето на вратички, заобикаляното на закона и всички порочни практики няма да доведат до успех. Да, у нас може да гарантират спечелване на някой трофей, или пък класиране за участие в европейските клубни турнири, но истината ще „блесне“ още в първите кръгове и отново ще започнем да се вайкаме, че някъде е допусната грешка и ще продължим да си тънем в посредствеността.

Затова в заключение можем да кажем, че волята за промяна е прекрасно явление, но за да се стигне до резултат, е необходимо още разумна мисъл и последователни действия.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS