Гонг потърси мениджъра Лъчезар Танев за съвет как да започне да се работи в българския футбол, за да може най-после да тръгне нагоре след краха на националния ни тим. Футболният агент посочи вече съществуващите практики в Европа и даде своята рецептата за по-светлото бъдеще на спорта ни.

„Първо, ласкателно е да ме наричаш експерт, но до голяма степен претендирам да съм наясно с нещата, които се случват във футбола ни, в България и в Европа. Това, което се случва, е пирамидата на нещо, което гние през последните 10 години, гние здраво. Националният отбор е най-видното. Видната страна на ситуацията в нашия футбол.

Това, което имаме на разположение в националния отбор, отдавна няма високата стойност, която се търси в европейския футбол. Ниското качество на футбола, постоянните разправии, между президенти на клубове, федерация, играчи. Всичко това говори за ниското ниво на футбола – културно и интелектуално, на по-голяма част от хората, които се занимават с този спорт. Но това не се случва само във футбола. Никога не е късно нещо да се направи. Аз съм напълно наясно с това нещо и съм напълно готов да дам идеи, да подкрепя с моите възможности – основно върху работа с малките деца, с подготовката им, евентуална ангажираност на сериозни държавни органи.

Аз лично разговарях с Боби Михайлов, който е изключително притеснен и има изключителната вътрешна амбиция, за да може БФС да бъде провокатор на някаква промяна. Но той се нуждае от съмишленици.

Има неща, които БФС прави, но не стигат до обществеността. Има една методическа програма, възложена на най-добрите специалисти в България, относно ДЮШ. Това се прави от няколко месеца насам. По принцип ние се интересуваме утре кой ще е съдията, дали е направил грешка, дали има скандал, кой е на първа страница. Въпросът е това да бъде една националния стратегия. За да се промени футбола ни, това няма да стане за една година или две, ако искаме след 5-6 години, ако искаме да имаме конкурентоспособни национални гарнитури, нещата изискват търпение, усилие от цялото ни футболно общество.

Всички възможности на държавата да се използват, всички търсят пари от държавата. Не е лесно, но не случайно се казва „Цар футбол“. Най-лесната реклама на една държава е спортът. Ние имаме и правителство обърнато към спорта. Не се направиха малко неща за различните спортове, ако има една програма, в която група хора да се събират в 9 часа на работа, ако трябва да стоят до 12 през нощта. Да направят един проект, с необходимите доводи, да убедят необходимите държавни и общински органи, че е необходима помощ. На чашка кафе не става. Мисля, че в това отношение Борислав Михайлов разполага с необходимите лостове.

Трябва да има подкрепа от целия Изпълком, от служителите във Футболния съюз, а не само да се опитват да си запазят заплатките, а нещо да работят. Да дават инициативи, не само да чакат някой да им каже, премести този кашон – там. Това е основното.

Трябва да има убеденост в клубовете, че трябва да подкрепят един такъв проект. Трябва да бъдат убедени държавните и общински органи, че трябва да се отдели бюджет, за изграждане на определен брой игрища, в продължение на 5 години. Ние сме малка държава. Промени вече направиха в Кипър, в Швейцария, дори във Франция, след като ги победихме на Световното първенство, в Германия – започнаха да обръщат широко внимание на децата на имигранти, които имат много футболни качества. Това е един много сериозен проект, който в момента функционира. Дори една Унгария. Дори Кипър – преди 20 години имаше 2 тревни игрища, сега има 200.

През 2000 година дойдохме с моето семейство да живеем в Барселона, тук игрищата в трета дивизия и по-надолу, бяха сгуриени, а сега няма нито едно. Има някаква политика тук на парламента, на различните общини. И този проект трябва да го направим ние, някой кой да го направи. Говоря за хората, които се занимаваме с футбол – президенти на клубове, Изпълкома, хора като мене, хора като вас – журналистите. Като има нещо смислено да се сложи на една маса, тук не става въпрос за кой знае колко пари, а за избор на методика. Нещо, което се прави сега в БФС, но малко хора го знаят. Наистина се прави някакъв спортно-технически план, но без икономически, също няма да има голям успех. Желанието и волята – това е основното.”