Ради Здравков стана петият треньор, който ще води Спартак Варна в последната една година. На „горещия стол” край морето от миналия март насам се изредиха Мирослав Миронов, Неделчо Матушев, Георги Иванов-Геша и Атанас Атанасов-Орела.

„И аз останах изненадан от обаждането на Спартак, не очаквах, че ръководството ще търси промяна. Не отказах по простата причина, че имам някакви сантименти към Спартак Варна. За четвърти път съм канен да поема този отбор, познавам ръководството, футболистите и атмосферата. Не виждам причини да откажа, не рискувам нищо. Всичко стана много бързо и мигновено, даже в момента си стягам багажа,” сподели Здравков в първото си интервю след назначението. „Отборът има качества, убеден съм, че са направили една добра подготовка. Моята цел е да има някаква положителна промяна. И дано да имаме повече късмет, нещо, което според мен, на моя предшественик Наско му липсваше.”

Специалистът обясни: „Тази вечер ще съм във Варна, утре сутринта има тренировка, на която ще бъда представен на момчетата. Днес следобед тренировка ще водят Илко Станчев и Митко Трендафилов. Те остават и в моя щаб.”

Първият мач, който Здравков ще води, ще е срещу негов друг бивш отбор – ЦСКА. „Куриозно е малко, че аз като треньор за една футболна година ще гостувам два пъти на „Българска армия”, но аз имам всички основания да вярвам в едно добро представяне на Спартак. Преди да започне всеки мач, шансовете са 50/50. ЦСКА няма право на грешка, тъй като тяхната цел е да спечелят шампионската титла. Но мисля, че всеки отбор не трябва да излиза като обречен срещу грандовете. Обикновено, когато един отбор желае повече победата, я постига. Но не са редки случаите, когато и другият отбор, който не е фаворизран, успява да направи някаква изненада,” каза той относно гостуването на лидера в А група. Здравков напомни, че е бил много близо до подобна изненада с Берое по-рано този сезон.