Съвместна публикация на вестник „Стандарт” и Gong.bg.

Китна пролет пукна. Слънцето пече, дръвчетата цъфнаха. Щъркелите пристигнаха от топлите страни. Какво общо има това с футбола, ще попитате. Ами във футбола предвестникът на пролетта са скандалите. Около съдиите най-вече. Април и май са най-важните месеци в първенството. Обикновено тогава се решава шампионът. И докато в Англия Манчестър Юнайтед и Ливърпул се надпреварват да бележат решителни късни голове, в България подпукаха съдиите. Нормално и очаквано. Ако досега от реферите плачеха клубове като Ботев (Пд), Локо (Пд) и прочие, сега се замесиха грандовете. И може да стане страшно.

Не дадоха дузпа за Гонзо във Варна срещу Черно море, дадоха две на ЦСКА срещу Славия. „Червените” изскочиха с точка пред Левски на върха. Дупе да му е яко на съдийския шеф Димо Момиров.

Когато се ритат атовете, го отнасят магаретата.

В случая - реферите. А оттам и техният пряк ръководител. Не че ги сравнявам с магарета, но магарийките ще им изядат главите. Разликата в челото е толкова малка - както между ЦСКА и Левски, така и между кандидатите за участие в първия турнир Лига Европа - Литекс, Локо (Сф) и Черно море. Та ако трябва да перифразираме един бивш президент на републиката: „Най-добре е да идват... чуждите рефери". Не че и под тяхната свирка няма да се леят ред сълзи и ред сополи, но поне ще са в малко по-умерени количества.

Има и още един интересен факт. Вече в трети поред случай застрашен от изпадане отбор печели на чужд терен, а след това пада от ЦСКА на собствен. До онзи ден това бяха Локо (Пд) и Спартак (Вн) със своите победи в Бургас и Сливен, последвани от загуби у дома. Сега и Миньор спечели в Града на стоте войводи. Чакаме с интерес домакинството на перничани срещу новия стар лидер.

Иначе вече са ясни четирите нива в първенството. В първото са борещите се по традиция за титлата грандове. Във второто са се наредили тимовете от преди малко цитираното трио.

Славия гравитира между потенциалните кръводарители.

А Да не забравяме, че и на дъното битката е ожесточена. Ако раздираният от скандали Ботев и домакинът из цяла България, но не и в Петрич, Беласица, изглеждат почти неспасяеми, то тогава се търси третият изпадащ. А кандидати - дал Господ.

В този кръг имаше един "мач" между тим от третото и отбор от четвъртото ниво. Локо (Мездра) срещу Вихрен. И резултатът е ясен. Ползвам челния опит на букмейкърите, вадя и аз тази среща от тиража, разбирай - от коментара. Имаше и още един сериозно оплескан от съдийско естество мач - Беласица - Пирин.

А Левски влезе в своя Бермудски триъгълник от мачове и още първият айсберг направи лека пробойна в "синия" кораб. Остават му още два - домакинство на Локо (Сф) и гостуване на Литекс, преди да влезе за кратко в по-спокойни води. Същевременно пред ЦСКА е серията от мачове срещу кандидат-изпадащите отбори. Не знам дали да не включим в тази групичка дори европейския Черноморец, който трудно събира пролетни точки, макар че не играе толкова зле.

Но да се върнем към първото ниво. Сметките и българските привички ни карат да мислим, че ако Левски влезе във вечното дерби в 26-ия кръг с поне минус 4 точки точки спрямо вечния съперник, то титлата ще бъде "червена" за 32-ри път. При минус 3 или по-малко Емил Велев и компания поне държат съдбата си в своите ръце, защото с евентуална победа във вечното дерби биха излезли начело в класирането. Чак тогава и ЦСКА ще влезе в Бермудски триъгълник от сблъсъци с неясен край. Освен голямото дерби, поредицата от срещи на "червените" тогава ще бъде с Черно море навън, с Локо (Сф) у дома и с Литекс в Ловеч, преди да се стигне до последния лесен мач с Локо (Мездра).

Като говорим за Бермудски триъгълник, в него сега попадат и тимовете от трето до пето място. Двубои срещу Левски и помежду им по системата "всеки срещу всеки" в следващите кръгове ще покажат до голяма степен не кой за какво се бори, а какво парче от баницата ще получи.