Да продължим темата с процентите около „финалния мач за титлата” между Локомотив Сф и Левски. Изненадващото поражение на ЦСКА от Марек бе от по-голяма полза именно за железничарите, отколкото за „сините”. При това положение те прилапаха не само процентите на „армейците”, но и още малко от баницата. Така съотношението преди утрешния мач на истината е от порядъка на 25:75 в полза на актуалния шампион.

Няма да открия топлата вода, ако кажа, че Левски е най-стойностният тим в България и ще излезе на стадиона в „Надежда” в ролята на фаворит. Но в един мач всичко може да се случи, а утрешният сблъсък има характера не на шампионатен, а на турнирен двубой.

Левски със сигурност ще има спортно-техническо превъзходство, на въпросът е дали ще успее да го реализира. Защото, ако тимът от „Герена” има някакъв проблем, то той е в липсата на изявен голаджия. А когато срещу себе си Левски има затворена игра, то се нуждае от именно такъв футболист, иначе започва да буксува. От друга страна Стефан Грозданов едва ли ще повтори самоубийствената грешка от мача с ЦСКА, когато тръгна да се надиграва и беше наказан. Един мач може да бъде спечелен и в 90-та минута, не е нужно това да става още в първата. Така че верният подход за Локомотив ще бъде търпеливият и изчаквателен, независимо, че само победата дава титлата на „червено-черните”. И да се надява ударите на Йовов, Домовчийски, Телкийски и ко да минават покрай гредите или да бъдат спасявани от Голубович.

Между другото евентуалното равенство ще осигури на практика за „железничарите” поне сребърните медали и ще им остави общо взето мижавата надежда Литекс да бие „сините” в последния кръг на „Георги Аспарухов” и така да им помогне за титлата.

Левски странно се преплита в историята на важните мачове за Локо Сф. През 1978 година именно с помощта на „сините” Локомотив става шампион за последен път досега, след като в последния мач двата отбора извъртат реми 3:3, което елиминира ЦСКА от битката. През есента на 1994 Локо Сф е временен водач, но Левски го цапардосва с 8:0 и го праща на втори коловоз. През 1996 е последната победа на Локото над Левски – 1:0 на ст. „Славия” и „белите” стават шампиони за сметка на левскарите. Оттогава Локомотив не може да вземе ръка в преките двубои и неслучайно се говори за „син” комплекс в „Надежда”. Но понякога, както знаем, традициите са, за да бъдат нарушавани.