Президентът на БПФЛ Стефан Капралов изпрати писмо до президента на БФС Борислав Михайлов, в което изразява своето недоволство от безпрецедентното решение на БФС да не кани президента на БПФЛ на заседанията на Изпълнителния комитет. БПФЛ се надява със съвместни усилия да възстанови диалога с БФС.

Президентът на БПФЛ Стефан Капралов изразява своето недоумение, че Изпълнителният комитет на БФС отхвърля „като незаконосъобразни постъпилите предложения за Проект на Наредба за взаимоотношенията между БФС и ПФЛ, както и Правилника на БПФЛ за упражняване на търговските права на нейните членове”.

Ето и пълният текст на декларацията:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА БФС

Г-Н БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИХАЙЛОВ,

След като се запознах с Вашето писмо от 25.02.2011 г., изразявам своето недоумение, че Изпълнителният комитет на БФС отхвърля „като незаконосъобразни постъпилите предложения за Проект на Наредба за взаимоотношенията между БФС и ПФЛ, както и Правилника на БПФЛ за упражняване на търговските права на нейните членове”.

Изготвените от нас Правилник и Проект за Наредба са съобразени с Уставите на БФС и БПФЛ и Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2010/2011 г.

В тази връзка, бих желал да цитирам следните членове от Вашите документи:

- Член 3 от Наредбата на БФС за сезон 2010/2011 г.

Администрация и организация на първенствата и турнирите:

Т. 1 Държавните първенства за „А” и „Б” ФГ се администрират, организират и провеждат от БФС и ПФЛ.

Т. 2. Турнирът за Купата на България се администрира, организира и провежда от БФС и БПФЛ.

- Устав на БФС – Раздел VІІІ – Професионална футболна лига:

Чл. 77 /1/ Професионалната футболна лига /ПФЛ/ обединява ФК, които развиват и осъществяват професионален футбол, за защита на техните интереси пред органите на БФС.

/2/ С решение на ИК може да се възлага на ПФЛ осъществяването на следните дейности на БФС:

1. Провеждане на състезания при условията и по реда, определени в Наредбата за държавните първенства, която се утвърждава всяка година.

2. Провеждане на преговори и подготовка на договори за централизирана продажба на рекламни и телевизионни права върху срещите от професионалните лиги.

/3/ ПФЛ има право да получава част от приходите на провежданите в системата на БФС състезания по футбол, от рекламата и телевизионните предавания, както и от други източници. Редът за разходването и отчитането на средствата се определят от ИК.

/4/ ПФЛ осъществява организационно и кадрово взаимодействие с органите на БФС. ПФЛ участва със свои представители в постоянните комисии.

/5/ Уставът, правилниците и решенията на органите на ПФЛ не могат да противоречат на устава и вътрешните актове на БФС.

В заключение, искам да споделя, че намирам за крайно неуместна епистоларната /писмена/ форма на контакт между БФС и БПФЛ, която създава объркване сред професионалните клубове – членове и на двете организации.

След издадена от Вас забрана, Управителният съвет на БПФЛ преустанови практиката да провежда своите заседания в сградата на Централата на БФС.

Ваше е и безпрецедентното решение да не каните президента на БПФЛ на заседанията на Изпълнителния комитет на БФС.

Надявам се със съвместни усилия да възстановим диалога между нас, каквото е очакването и желанието на нашите членове.

С УВАЖЕНИЕ,

ПРЕЗИДЕНТ НА БПФЛ:

/Стефан Капралов/