Националният отбор на България излиза срещу Малта тази вечер от 18.00 часа на стадион „Васил Левски“ в мач от световните квалификации за Мондиал 2014. Двубоят ще се играе без публика, заради наказание на страната ни за расистки обиди. Съдия на мача ще е Ейтан Шмюеливиц от Израел.

България е изиграла общо 10 срещи до този момент с Малта, в които националният ни тим е записал 8 победи и 2 равенства. До този момент съперникът ни няма успех над „трикольорите“, но винаги когато сме в една група с този тим, никога не успяваме да се класираме напред.

Селекционерът на България Любослав Пенев заяви категорично, че ще търси трите точки в днешния двубой: „Вече няма слаби отбори. Вече всички са сериозни и подготвени. Ако претендираме на теория, че се по-стойностния отбор трябва да го покажем в петък на терена.“

Статистиката преди важния двубой от световните квалификации показва, че до този момент България е била три пъти в едва група с Малта, но никога не е успявала да се класира на Световно първенство или Европейски шампионат.

Любопитен факт е, че в десетте срещи до този момент между двата отбора е отсъдена само една-единствена дузпа. Наказателният удар е реализиран точно от Христо Бонев – Зума.

Все още не е ясно дали треньорът Любослав Пенев ще може да разчита на един от титулярните си играчи – Станислав Манолев, който получи контузия по време на лагера с националния тим. Според предварителните информации футболистът на Фулъм няма да бъде рискуван за двубоя с Малта, за да може да участва в гостуването на Дания.

От своя страна селекционерът на днешния ни съперник Пиетро Гедин заяви преди мача: „Силата на България е в отбора. Ако трябва да отлича някого, това е капитанът Ивелин Попов, а също и Станислав Манолев. Но като цяло имате много добри футболисти. Наистина съм изненадан колко добре играе отборът на България.“

Мачовете на България до този момент в групата:

България – Италия 2:2

България – Армения 1:0

България – Дания 1:1

Чехия – България 0:0

Класиране:

1. Италия – 4 мача, 10 точки

2. България – 4 мача, 6 точки

3. Чехия – 3 мача, 5 точки

4. Армения – 3 мача, 3 точки

5. Дания – 3 мача, 2 точки

6. Малта – 3 мача, 0 точки