Гонг откри Христо Порточанов, след чиято жалба Изпълкомът на БФС бе обявен за нелегитимен от 2009 година насам. Ето и коментарът, който направи бившият бос на Нефтохимик в тази връзка.

- Удовлетворен съм от решението на ВКС. Очаквано решение. С това решение се затварят устата на много скептици, че ние нямаме правосъдие в тази държава. Започваме да имаме нормално правосъдие с решението на тричленния състав, който е окончателен. Следва конгрес. Конгрес, но без Боби. Той няма моралното право, а и юридическото право да свиква конгрес. Всички негови действия, които са продиктувани в тази насока – сезирам Софийска градска прокуратура за извършени престъпления от негова страна. Така че от този момент той няма право да стъпва в сградата на БФС.

- Само да ни припомните – това решение на съда е вследствие на това, че преди няколко години бяхте освободен от Изпълкома, което обжалвахте, нали така?

- Да, точно така.

- Какво следва оттук насетне? В последните няколко години БФС и изобщо целият ни футбол са били нелегитимни, така ли?

- В България не знам как е прието – дали тези решения имат обратна стойност, но в Европа имат обратна стойност. Тук ще трябва да се произнесат юристите дали всичко трябва да бъде анулирано. Но на Боби мандатът му е изтекъл през 2009 година, той няма място нито като президент, нито като никакъв. Дори да състави Изпълком, не може. Старите 14 члена можем да заседаваме и да направим конгреса.

- Доколкото видях първите реакции от страна на БФС, те смятат, че само Изпълкомът е нелегитимен, а комисиите могат да излизат със свои решения и са легитимни?

- Няма как да излизат с решения, тъй като Изпълкомът ръководи комисиите.

- Тоест целият Футболен съюз е нелегитимен, така ли?

- Абсолютно. След като Изпълнителният комитет е нелегитимен, нали комисиите се утвърждават от Изпълкома?!

- Няма ли в такъв случай националните ни отбори и клубните, които участват в евротурнирите, да са нелегитимни също?

- Няма да коментирам нищо повече. Юристите ми имат думата. Но със сигурност ще има иск за нанесени морални щети спрямо мен. Сигурно и към Футболния съюз. Боби се оказа твърда глава. Слуша едно олигархче от Северна България какво да прави, хубаво го послуша.

- Имате предвид друг член на Изпълкома, може би?

- Съдилища до дупка за нанесени морални щети към мен и към БФС.

- Тоест не приключвате със съдебните стъпки?

- Не, в никакъв случай. Сериозен финансов иск за нанесени морални щети.

- Не се ли опасявате от хаос и огромна каша в българския футбол?

- Това не е мой проблем.

- Като човек, работил дълго време във футбола?

- Аз съм президент на федерацията по свободни боеве. Ще намерим кой да бъде кандидат за президент, но не изключвам и себе си.

- За президент на БФС?

- Да.