Грък, наблюдаващ една от тренировките на Левски остана впечатлен от работата на вратарите. Любопитството накара човека да попита, кой е титулярът? Кой на колко години е? Ето този отговор вече го изненада, тримата вратари на Левски наистина са доста млади. Проблем или предимство е този факт? Времето ще покаже, то разкрива всичко в живота. Във футбола на преден план са резултатите.

След напускането на Георги Петков, „сините” вече избират от трима вратари на по под 25 години. Сравнително ниска възраст специално за тази позиция във футбола.

Това не е всичко, достатъчно млад е и треньорът на вратарите - Георги Шейтанов. Поне в първите занимания на Митрев, Илиев и Акалски личи невероятен ентусиазъм. Тримата се хвърлят здраво, прекият им началник ги кара хем да се чувстват спокойни, хем да бъдат на тръни във всеки момент. Не липсват критики, но по-често се чуват добри думи. При вратарите увереността е доста важна, така казват те.

Нека обърнем внимание на тримата кандидати за слава. Интересно е, че в Левски няма играч с номер едно. Тримата вратари ще пазят с други цифри на гърбовете си. Митрев държи на 12-ти, Акалски разчита на годината, в която е роден и пази с 85, а Пламен Илиев пък заложи на 23.

Най-познатото лице безспорно е това на Божидар Митрев. Юноша на клуба, той е на 23 години, а вече пет години е в първия отбор. През изминалия сезон допусна грешки, но направи и доста солидни мачове. Най-вече в Лига Европа. Там Митрев пази за 0:0 в Стокхолм срещу АИК. В реванша направи груба грешка, но Левски продължи. В групите Митрев показа класа и зрялост. Силен мач в Лил, но „сините” паднаха с 0:1, добри изяви в снега срещу Гент, но пак поражение с 0:1. И в двете срещи головете бяха трудни за отразяване, най-вече този във Франция. Божката бе на линия и в двубоя със Спортинг. Левски спечели престижно с 1:0, а Митрев бе много добър. Този опит го прави фаворит, поне на пръв поглед, в битката за титулярното място.

Във визитката на Митрев се набиват на очи още две силни изяви. Победата над Лацио с 1:0 в Рим, и успехът на ЦСКА, който донесе последната титла на Левски. С „армейците” вратарят записа „суха мрежа”.

Кирил Акалски пък е най-опитен, като години, а може би и като изиграни срещи в А група. Бившият страж на Локомотив Пловдив определено има осанка, висок и доста здрав. През първия дял от сезона пази в няколко двубоя. Успехът в тях беше по-скоро променлив. Явно продължава да се адаптира в Левски, което обикновено е сложен, а понякога и прекалено дълъг процес.

Новобранецът е Пламен Илиев. Дошлият от Видима вратар е и най-млад – едва на 19, а вече има професионален договор с Левски. На пръв поглед изглежда, че трябва да поработи за физика, но в Севлиево показа, че има потенциал. И при него важи казаното за Акалски, ще му трябва време, за да свикне с високите изисквания и най-вече огромното напрежение.

В Левски е трудно, а времето е кът. През годините летвата винаги е била изключително висока. На вратарският пост – също. Както се казва, вратата на големите отбори е по-голяма. Който и да захапе титулярното място, ще трябва да се сравнява с Георги Петков. А той беше един от най-сполучливите вратари в историята на клуба. Преди него на сцената пък се вихреше идолът на феновете – Димитър Иванков. Предните години, Левски винаги е имал солиден вратар, който обикновено е и национален страж на България.

Тоест на Митрев, Акалски и Илиев няма да им е лесно. С тях Левски е поел риск, който ако се оправдае, може да се превърне в истински удар, за години наред.

Ролята на Георги Шейтанов и неговата задача също придобиват сериозна важност. Той познава добре обстановката на „Герена”, защото е бивш играч на клуба, което е предимство. Личи му, че е мераклия, което е още по- хубаво.

Иначе е ясно, че ако Гара Дембеле си отиде ще е трудно, но никой никога не е казвал, че централният нападател е половин отбор, виж за вратаря вече се е превърнало в клише. Клише, но напълно вярно.