Съвместна публикация на вестник Стандарт и gong.bg

Цяла седмица, не месеци и дори години наред, сме подложени на футболно зомбиране. Облъчват ни със слухове, тероризират ни със съмнения, изкушават ни със залози. Полудяваме! Бавно, но сигурно. Хващам се, че вече наблюдавам мачовете с други очи. Гледам как защитниците теглят за засада, следя ги пазят ли стриктно нападателите, ровя из букмейкърски сайтове за движението на коефициентите. Научихме и много нови термини - "късни овъри", "ранни ъндъри", "врътки". Лудница, братлета! Едно време беше ясно кой на кого дава и в кои случаи. В последните кръгове кръводарителите помагат на болните, догодина оздравелите им връщат заема. Смяташ две плюс две и това прави четири. А сега трябва да си отваряш очите на 64 и да пресмяташ какво ли не.

И в цялата тази какофония все още ми остава вярата, че голямата част от бг мачовете са честни. Наивно, може би. Не знам, подложен съм и аз като вас на облъчване, така че не знам със сигурност!

И все пак. Скромното ми мнение за изминалия кръг в "А" група е, че той се игра. Не знам дали навсякъде, но поне на повечето места. И Славия - Пирин 2:3 си бешe истински колкото и да ви изглежда невероятно. И Локо (Пд) - Миньор не завърши така, както очакваха букмейкърите. Похвално! Локото би 1:0.

Но в кръга не се мина без простотии. Нервите са опънати. Битката за титлата не е решена, трибоят за евровизи е заплетен, изпадащите извън Беласица не са ясни. Ето, дори отписаният и разкъсван от скандали Ботев, вярно с късмет, но се опъна яко на лидера и шампиона ЦСКА. "Армейците" биха 2:1 и задържат четирите точки аванс пред вечния съперник Левски. А мачът си беше нещо като индиго на този между "сините" и Локо (Мездра). Тук съм далеч от мисълта да вкарвам втори и трети планове за тези срещи. Просто те си приличаха, само че в единия случай резултатът беше 3:1, а в другия 2:1.

А как да видим "късни овъри" и подобни тото лафове в разгрома на Левски над Беласица? 7:1, ами да - такова е съотношението на силите. Sorry, но поне такова е моето мнение.

След като мина експресно през 7 гари, столичният Локомотив направи първо "пуф" и после "паф". Локо леко изпуши... Втори пореден път 1:2, сега далеч по-очаквано, срещу един от преките си конкуренти за Европа - Литекс.

После Черно море очаквано би в Мездра и палачинката се обърна. Сега кандидат-европейците са вместени в рамките на две точки разлика, но миникласирането е в полза на "моряците": 44 за Черно море, 43 за Локо Сф, 42 за Литекс. Но до края има 6 кръга, всичко може да се случи. И пред трите тима има скрити лимонки и очевидни гранати. Да не забравяме, че всички те ще трябва да минат през ЦСКА. Кой ли ще измъкне нещо от шампионите?

Нервността засяга най-вече отборите от зоната на здрача. И се стига до заяждания, които забавляват аудиторията. Кой на кого ще разбива мутрата,кой от кого ще иска момичета...

Добре поне, че последваха и извинения. Сещате се - говорим за любезностите след дербито на "дънните риби" Спартак (Вн) - Вихрен 1:1.

А като гледам разделението на касти в класирането за пореден път изниква въпросът за броя на отборите в първенството. Идеално би изглеждала дивизия от 12 отбора, която се разделя на две шестици на полусезона. Първите шест след Нова година се борят за титлата и трите места в зона УЕФА, вторите шест драпат за спасение. От тях последните два може да изпадат директно, а един да отива на плейоф срещу отбор от "Б" група.

Така със сигурност би било по-оспорвано, по-интересно, по-независимо от коефициенти и залагания. Изобщо по-готино. Тогава, струва ми се, по-рядко ще се поддаваме на лъченията, от които си патим в момента.

Но няма кой да мисли! А пък и дори да има, не се връзва с въжделенията на властимащите в БФС. Знаете отлично: повече малки отбори означават повече конгресни гласове...