Президентът на УЕФА Мишел Платини изпрати писмо, адресирано до президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, в което насърчава борбата на БФС срещу расизма и насилието по стадионите у нас.

 

Французинът за пореден път заявява твърдата позиция на Европейската централа срещу тези явления и заявява, че трябва да се сложи край на тяхното проявление в българския футбол.

 

 

Уважаеми Г-н Михайлов,

 

УЕФА се отвращава от употребата на футбола за изяви на расизъм и всякакви други форми на дискриминация и затова искаме да поздравим Българския футболен съюз за това, че взима строги мерки срещу расизма, ксенофобията и насилието.

 

В качеството си на президент на УЕФА аз съм решен да поискам политика на нулева толерантност спрямо всяка форма на дискриминация в и около европейския футбол. Докато отбелязваме, че расизмът и дискриминацията са първостепенни социални феномени, ние чувстваме като наше задължение да използваме популярността на футбола, за да помогнем за изкореняването на това зло. Българският футболен съюз постъпва правилно, като използва най-строгите възможни санкции срещу всяка форма на оскърбление. Ние умоляваме Българския футболен съюз да продължи да налага и да държи на спазването на нашите основни правилници.

 

Злополучните скорошни събития в българския футбол илюстрират необходимостта от продължителни действия срещу ксенофобията и насилието във футбола, включително и някои образователни начинания. УЕФА придава изключително значение на продължителната война срещу расизма в българския футбол. Ние ви окуражаваме да продължите вашето плодотворно сътрудничество с мрежата на Футболът срещу расизма в Европа (ФСРЕ) и да разработите допълнителни успешни мерки, за да сложим край на употребата на българския футбол, като средство за изяви на расизъм и всякакви други форми на дискриминация.

 

С най-добри пожелания,

 

Мишел Платини

 

Президент на УЕФА