Бранителят на Ликтес и националния отбор на България Пламен Николов даде специални интервю пред официалния сайт на „оранжевите”. Защитникът на шампионите говори за очакванията си от участието на ловчанлии в европейските клубни турнири, както и представянето си в контролите на България с Белгия и ЮАР

- Пламене, успешно ли бе турнето на националния отбор?

- Мачовете бяха полезни. Играхме срещу силни отбори. Треньорът вече знае на кого може да разчита срещу Англия и другите квалификации.

- Играхте прекалено малко в мачовете с Белгия и ЮАР?

- Така е. Но щом Стоилов ме е извикал, значи съм му направил впечатление. Очевидно обаче не е достатъчно доволен, щом играх толкова малко. Яд ме е, че не записах повече минути. Селекционерът решава кой ще играе в крайна сметка. Моята работа е да се готвя и да съм в оптимална форма. Тези, които играха вместо мен, се представиха добре. Това е моето мнение.


- Какво се случи в края на контролата в Брюксел? Останахме с впечатление, че имаше конфликт между селекционера Стоилов и Наско Сираков заради вас?

- Нищо не се е случвало. Не знам откъде тръгна тая глупост. Казаха ми за подобен скандал, но ми беше странно. Аз такъв не видях.


- Спортният директор Наско Сираков доволен ли беше от вас?

- Нищо не ми казвал. Не знам. Но той няма как да прецени нивото ми, защото записах няколко минути в двата мача.


- Има ли бъдеще този национален отбор?

- Естествено. Има млади и опитни футболисти. Въпросът е, че трябват резултати. Ако ги има, ще се вдигне самочувствието ни. Живот и здраве, имаме шанс за класиране. Но ни трябва подкрепата на публиката и журналистите. Усещаме негативизма, който тежи по някакъв начин.


- Защо съотборниците ви в националния отбор постоянно се сърдят на журналистите?

- Според мен са прочели нещо във вестниците. Когато постоянно се пише лошо срещу някого, той се обижда. И срещу мен са писали, но аз гледам да не обръщам внимание. Журналистите са в правото си. Те са част от играта. И те си вършат работата.


- Не е нормално обаче половината отбор да бойкотира медиите?

- Момчетата не го правят на пук. Просто те са обидени. Оправдавам ги. Писнало им е.


- Премина ли еуфорията около спечелената трета титла?

- Покрай националния отбор не можах да се израдвам истински. Защото заради турнето в Белгия и ЮАР не се отпуснах. Сега вече осъзнавам какво сме направили. Еуфорията се усеща.


- Трудно ли се става шампион?

- Въпреки че завършихме на 12 точки, не беше лесно. Имахме трудни моменти, но показахме, че сме добър колектив. И постигнахме целта. Беше трудно, въпреки че изглеждаше лесно. Само ние си знаем какво ни костваше това първо място. Имаше доста напрегнати моменти. Но съумяхме да излезем заедно. Помните, че след загубата от Пирин се заговори, че дори няма да влезем в евротурнирите. Но само след пет дни показахме на какво сме способни срещу Левски.


- Какви са реалните възможности на Литекс в евротурнирите?

- В Шампионската лига ще ни е много трудно. Но имаме реални шансове да влезем в групите на Лига Европа. От нас си зависи какво ще постигнем вътре. Имаме сили да бием един, два пъти. Имаме отбор. Имаме потенциал дори да излезем от групите.