Енрико Пичони ще заведе дело срещу Франческо Салерно, заради изказванията на последния по негов адрес. Треньорът, който бе начело на Ботев през есента вече е уведомил адвоката си, че иска да съди сънародника си за уронване на престижа. Пред Гонг Салерно обвини Пичони, че е съсипал Ботев.

„Ще дам под съд Салерно за уронване на престижа, след всички лъжи, които каза по мой адрес. 20 години съм бил професионален футболист, след това дванадесет години съм бил треньор. Завърших школата в Коверчано със 108 от 110 възможни точки, бях на второ място във випуска си. Не мога да допусна лъжите на този човек да съсипят имиджа ми на професионалист. Пред Гонг Салерно каза много лоши неща по мой адрес. Според мен го е направил по две причини. Първата е да бъде развалена силната връзка между мен и феновете. Отбора и публиката станахме едно голямо семейство и според мен Салерно иска да развали отношенията между нас. Втората причина е да говори така е, че не може да стигне до Ботев. Знаете поговорката за лисицата и гроздето”, коментира Пичони.

„С втората част на интервюто на Салерно, в която твърди, че се гради нов отбор, който се подготвя в Италия, не съм запознат. Не ме интересува какво правят в Италия в момента. Аз имам моята позиция и тя е, че няма да работя с Христолов. Завършихме полусезона заради нашите фенове. Аз им обещах, че ако няма сделка и тогава, се махам. Вместо Салерно да плюе по мен и отбора, трябва да ни благодари, че издържахме да работим без пари.”

„Салерно е прав, че са давани пари, но не ги е давал той. Човек, който се влюби в Ботев, но не Салерно, помогна на няколко пъти със средства. Изпрати пари да платим на полицията и да покрием разноските по домакинството с ЦСКА. Пари сме давали аз, Лилчо Арсов, футболистите, помощникът ми Бифи и феновете. Нашите привърженици купуваха лекарства, за да се лекуват контузените. Серджо Борго също е давал пари. Всички плащахме, за да завърши Ботев сезона. Но не и Салерно. Искам да кажа също така, че сумата дадена от човека, за който ви казах е много по-малка от тази, която Салерно казва. Но вместо да говори, нека да извади документи. Истината ще излезе наяве някой ден.”

„Със Салерно имахме конфликт на едно събиране на отбора. Тогава аз му казах, че при подобни мизерни условия не искам да работя. Станах да си тръгна и той ме хвана за гушата. Тогава ни разтърваха, но от тази случка за мен този човек не съществува.”

Относно прословутата сделка Пичони заяви:

„Не знам защо не се получи сделката. Аз трябваше да си гледам работата, а не преговорите. Серджо Борго го доведох аз в Пловдив, защото е спасявал отбори в Италия. Той е подготвен, сериозен и честен в областта на футбола. Не участвах в преговорите и не знам причините, поради които всичко пропадна. Аз нямам връзка с Христолов, за други мои сънародници не мога да коментирам. Аз говоря това, което виждам. Мен в Ботев ме докара мениджърът Мауро Бернабей. Когато пристигнах феновете ме предупредиха за какво става въпрос, но аз не повярвах, че положението е чак толкова тежко. Сгреших и си признавам. Бързо разбрах с какъв човек работя. Ако Христолов и Салерно правят постановка съм сигурен, че това ще се разбере. Истината рано или късно излиза наяве”, завърши Пичони.