Поводи за разговор с Петър Занев има много. Основният обаче е един - на 17 декември роденият в Гоце Делчев защитник стана баща за първи път. Синът му се появи на бял свят в болница “Токуда”. Занев и съпругата му Стоилка решиха да дадат на детето името Димитър. Бранителят говори за щастливия момент пред официалния сайт на "оранжевите".

-Сигурно сте много щастлив?
-Чувствам се страхотно. Да се роди дете е най-голямото щастие, което може да му се случи на човек. Дано всичко е наред занапред.

-На кого е кръстен синът ви?
-На баща ми. Взе му и трите имена.

-С половинката ви Стоилка сте подписали, но не сте правили сватба. Кога да я очакваме?
-Живи и здрави. Има време. Искам детето да присъства на сватбата ни. Тук е моментът да разкрия, че и кумът ми ще бъде много специален.

-Кой ще бъде той?
-Станислав Манолев. Той е един от най-близките ми хора.

-Почерпихте ли отбора?
-Не, защото нямах практическата възможност. Всички знаеха, че детето ще се роди декември. Събитието стана факт, когато отборът бе разпуснат в зимна ваканция. Ще почерпя по време на първата тренировка през януари.

-Сигурно доста хора ви поздравиха за детето?
-Да, така е. Обадиха се много приятели, за което съм много щастлив. Пожелаха ми здраве, както на мен, така и на малкия.

-Да поговорим за футбол. Свикнахте ли с новия си пост – централен защитник?
-Започнах да свиквам. Имам десет мача като централен защитник. От шест месеца тренирам само като централен защитник. Именно по тази причина този пост вече не ми е чужд. А и нямам право да се оправдавам при грешки.

-Правите ли такива?
-Мисля, че няма футболист, който да не допуска грешки. Важното е да не са фатални.

-Лесно ли ви е с партньор като Александър Барт?
-Разбира се. Партнираме си добре, както с него, така и със Седрик Камбон и Пламен Николов.

-Успяхте да изместите от титулярния състав национали като Камбон и Николов?
-Това го решава треньорът. Но искам да ви припомня, че и аз съм национал. Национал или не, всеки защитава името си. Бори се за хляба. Това правим и аз, и Камбон, и Барт, и Пламен. Приятел съм с всички.

-Как се представи Литекс през есенния дял?
-На средно ниво. Можеше да е много по-добре. Загубихме елементарно точки в някои срещи. Сега спокойно можехме да сме първи със сериозна преднина пред втория и третия.

-Каква е причината за загубата на точки?
-Получихме доста упреци в медиите, че се оплакваме от терените. Но ще го кажа отново – причината за загубата на точки най-вече са условията на няколко стадиона. Стилът, който налага Станимир Стоилов, не може да се практикува на всеки терен. Когато топката ти подскача постоянно, нищо не става. Някои ще кажат, че каквито условията за едните, такива и за другите. Съгласен съм, но ние играем съвсем друг футбол в сравнение с останалите.

-Може ли Литекс да стане шампион?
-Напълно реална е тази цел. Можем да станем шампиони, разбира се. Чака ни много работа през зимата. Чувам, че сме привлекли качествени футболисти. Унгарецът не го познавам, но Кишишев ще вдигне още нивото на Литекс. Привличането му бе много добър избор на ръководството.

-Мислите ли за трансфер в чужбина?
-В България съм от шест месеца. Трябва да подобря играта си. Когато му дойде времето, ако клубът му е изгодно, може да ме продаде. Но на този етап съм в Литекс.

-Успешен ли бе за вас престоят в Испания?
-Мисля, че да. Изиграх 17 мача във втора дивизия с отборите на Селта и Ферол. Това не е малко. Смених два отбора. За съжаление Ферол изпадна заради слабо представяне през есента.

-Защо не успяхте да се наложите в Селта?
-Причините ги знаят всички. След като Христо Стоичков напусна, не ми дадоха никакъв шанс. Същото бе и с Владимир Манчев. Затова предпочетох да отида в по-слаб отбор, но да играя. Смятам, че не сгреших с този ход. В Испания натрупах ценен опит.

-Направете сравнение между футбола в Сегунда дивизион и “А” група?
-Няма база за такова сравнение. В България има четири – пет отбора, които играят добър футбол. В Испания се набляга на тактиката. Терените са супер. Има по 20 000 на всеки мач. Атмосферата е различна. Едно е пред 100 човека, друго е пред пълен стадион. Най-важното за качеството е конкуренцията. За нас, в “А” група, е много добре да има повече тимове като Черно море, Сливен Локомотив Мездра. Виждате, че когато силите са изравнени, всеки губи точки. Толкова интригуващо първенство като настоящото не е имало. На практика четири тима са с равни шансове да станат шампиони.