В края на зимната подготовка доволен ли сте от това, което свършихте в Дубай и Анталия?

Доволен съм! Мисля, че работихме добре, подготвихме се добре и свършихме всичко, което бяхме планирали! Това означава, че всичко трябва да бъде наред! Но дали наистина сме успели ще се разбере, когато започне шампионата!

Готов ли е Литекс поне на този етап за началото на пролетния дял от шампионата?

Да, аз мисля, че сме готови! Играчите са физически готови за мачовете през пролетта. Истина е, че има и такива като Сандриньо, Бето и Бибишков, които не са на 100% готови физически, но с тях ще работим повече отколкото с другите и се надявам скоро да ги настигнат! Всеки футболист има таван на възможностите си, който не може да надскочи! Но ние имаме играчи, които имат много по-големи качества от това, което са показали дотук и ще искаме от тях да ги разкрият напълно.

Изиграхте много добър мач с Локомотив Москва, но после не го показахте в другите срещи. Това на мотивацията ли се дължи – да играете силно срещу силните и слабо срещу по-непретенциозните съперници?

По принцип аз съм доволен от това, което показахме срещу Локомотив, Динамо Киев, Висла Краков!Не съм доволен от първото полувреме вчера срещу Одра! Но трябва да има и такива проверки. За да получи всеки шанс да покаже на какво е способен! За да няма после приказки „Аз съм по-добър, а защо не играя!” На мен като треньор на Литекс вече ми е ясно на кого мога да разчитам на 100% и на кого по-малко. Подготовката се прави именно за това – да се види кой може и кой не може!

Не мислите ли, че хвърляте много сили в контролите?

Не, не мисля! Футболистите играят така както тренират!Играят така както се представят в контролните мачове. И ще видите, че най-добрите в спарингите дотук, ще бъдат и най-добри за Литекс когато стартират мачовете от шампионата! Не може един играч да тренира слабо, а след това да играе силно. Не може! Затова аз вярвам и ще разчитам на онези, които се представиха силно в контролите!

Вчера казахте, че Йеленкович и Уелингтом са се представили най-добре през цялата зимна подготовка!Има ли и други, от които сте доволен?

Не мога да пропусна Росен Кирилов!Той е на 34 години и за възрастта си работи страхотно! Той е човек, на който мога да разчитам всеки един момент! Бандаловски – и той тренира много усърдно, върви нагоре. Според е стигнал едно много добро ниво. Много съм доволен и от Занев и Венков. Същото мога да кажа и за Слайтер – той се старае, иска да се наложи в отбора! Е някой път играе по-слабо, но това са възможностите му. Но показва желание и воля! Желание и воля – това е нужно да показват футболистите ми! Но има футболисти, които не показват нито едното, нито другото! Аз не мога да разчитам на тях и когато започне първенството, те няма да получат шанс да играят!

В Анталия допуснахте 11 гола!Това притеснява ли ви?

Според мен се дължи на умората и разконцентрирането! Аз искам да видя как се държат моите футболисти!Като дойде 70-80 та минута и всички са уморени. Някои губят концентрация, но други не! Например вратарите губят концентрация! Някои от полевите футболисти също – правят грешки и затова допускаме голове! Но това не ме притеснява! Получиха ли всички възможност да играят? Да! Ще играят най-добрите! В Литекс трябва да има конкуренция! Без нея не става! Който играе силно, той ще е титуляр! Това е! Футболистите няма от какво да се притесняват! От тях искам само да показват на терена какво могат!

Ще преотстъпвате ли играчи и какво е бъдещето на ганаеца Стивън Офе?

В този момент не мога да ви кажа нищо по този въпрос! Мнението си ще кажа на хората от клуба – собственика, финансовия директор! И те вече ще преценят, какво да направят!

В Литекс са събрани много млади футболисти! При тях е нормална играта на приливи и отливи! Доволен ли сте от това, което свършиха те през подготовката?

Много хубав въпрос! Имаме много млади играчи – Ивелин Попов, Николов, Манолев, Занев, Венков, Бандаловски! За тях е нормално да изиграят един много силен мач, след това в следващия да са уморени, да загубят концентрация и да не повторят играта си. За един млад футболист е нужно да играе цяла година като титуляр – да добие опит и самочувствие, да стигне едно високо ниво, което после да държи. Това засега не мога да го кажа за тях и затова те играят веднъж силно, веднъж слабо. Но това е съвсем нормално. Просто им трябва време за да се стабилизират.

Доволен ли сте от адаптацията на двамата бразилци Уелингтом и Бето? Като, че ли при първия тя е по-бърза?

Лично аз не съм очаквал те да се адаптират толкова бързо. Том наистина се приспособи по-бързо, но той тренира с нас преди да се върне в Бразилия за новогодишните празници и след това знаеше къде идва и какво го чака! Докато за Бето всичко бе ново. Но важното е, че двамата са момчета с характер,искат да работят и да се учат и са много талантливи. Това са най-важните условия да станеш добър футболист. Аз очаквам от тях да помогнат на Литекс.

Къде виждате Литекс в края на първенството и следите ли какво правят конкурентите ви?

Виждам отбора, там където трябва да бъде – да влезе в зона УЕФА. Наравно с това ще гоним и Купата на България. Ще хвърлим всички сили в тези мачове и искаме да стигнем финала в турнира и ако можем да спечелим Купата. В България вече има повече силни отбори отколкото преди – Черно море, Локомотив София, правят конкуренцията много по-сериозна. Знам, че нашите противници са силни, но ние имаме възможностите и се надявам да сме по-силни от тях. Аз очаквам през пролетта в България да се играе феърплей и да няма удари под кръста.