Делото срещу Иван Леков за измама и въвеждане в заблуда бе отложено за 18-ти март от 11:30 часа. Причина за отлагане на решението стана неявяването като свидетел на рефера Николай Ангелов.

Днес в софийския районен съд бяха разпитани всички останали свидетели по делото срещу Леков свързано със събирането на пари от международните рефери за посрещането на членовете на съдийската комисия на УЕФА Пиерлуиджи Пайрето и Алексис Поне.

Това се е случило на семинар на съдиите през зимата на 2006 година. Тогава главните международни съдии са събрали по 1000 лева, а помощниците по 700 лева по искане на Леков чрез Антон Генов. На днешното заседание, което закъсня с 30 минути заради отсъствието на прокурора по делото, Иван Леков обяви, че разбира обвинението и не се признава за виновен.

Последваха разпити на президента на БФС Боби Михайлов, който заяви, че Футболната централа разполага с фактури за разходите по организация на семинара. Последователно бяха разпитани реферите Момчил Врайков, Станислав Тодоров, Христо Ристосков, Крум Стоилов, Николай Петров, Никола Джугански, Иван Вълчев, Венци Гавраилов, Цветан Георгиев и Антон Генов.

Самият Ристосков пък се присъедини към прокуратурата, като частен обвинител.

Всички разпитани съдии с изключение на Вълчев и Гавраилов признаха, че са дали пари на Антон Генов, а в последствие са разбрали, че те са връчени на Иван Леков за организация на пребиването на Пайрето и Поне. Вълчев и Гавраилов споделиха, че не са давали пари и не са чували за това преди медийното отразяване.

Всички съдии обаче поддържаха тезата, че парите са дадени доброволно и не под заплахата от последствия, ако не сторят това. Единствено Ристосков заяви, че е имал вътрешно притеснение, че може да бъде спрян. Самият Антон Генов каза, че е връчил плика със събраните пари на Иван Леков на първата вечер на семинара.

„Убеден съм, че са купени подаръци. Това е наше доброволно събиране на средства и не смятам, че е трябвало да уведомяваме някой”, заяви Генов пред съда. „Утре съм на рожден ден и събираме пари от 15 човека. Трябва ли да уведомявам някой?”, попита риторично съда Генов, като след тази реплика, адвокатът на защитата поиска това да бъде вписано в протокола.

Интересно изречение пък каза Никола Джугански. „За нас като помощници е важно да върви, за да имаме и ние международни мачове. Тогава не знаех за какво са тези пари, но му имах доверие”, каза Джугански.

В края на заседанието съдът поиска очна ставка между Цветан Георгиев и Антон Генов заради разминаване в показанията. По време на нея обаче тезите на двамата съвпаднаха, а междувременно съдията заплаши Антон Генов с по 500 лева на дума заради някои подмятания от страна на арбитъра към съда.

Очаква се делото да бъде решено на 18-ти март, когато ще бъде разпитан неявилият се свидетел Николай Ангелов. Съдията заплаши, че ако свидетелят Ангелов не се яви на второто заседание, ще му бъде наложена глоба и ще бъде доведен насилствено.

Вътрешни снимки: Gong.bg