Обединени Спортни Клубове Левски и професионален футболен клуб Левски разпространиха свое отворено писмо в защита на именитите български спортисти, застанали с имената си зад българските зимни спортове. Декларацията е по повод на публикация на еколога и зелен активист Стефан Аврамов, в което той квалифицира по особено обиден начин гореспоменатите спортисти, като ги "слага в една графа с манекенки, попфолк звезди и прочие елитни проститутки".

От Левски заявяват, че обидните квалификации срещу българските спортисти опорочават зелената идея, позорят България и издават липса на аргументи и лошо възпитание.

В своята декларация изреждат и високите постижения на редица от наруганите от „Зелените“ спортисти, за които е абсурдно да бъдат наричани по такъв вулгарен начин. Споменават се двукратният олимпийски шампион Боян Радев, гранддамата на българското гребане Ваня Гешева, волейболните легенди Владимир Николов и Димо Тонев, както и Наско Сираков.

Обединени Спортни Клубове Левски и ПФК Левски се противопоставят категорично на подобно отношение към спортистите, носили синята фланелка, както и към всички спортисти, прославили България и накарали ни да се почувстваме горди, че сме българи.

Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:

Това отворено писмо на Обединени Спортни Клубове „Левски“ е отговор на публикуваната от еколога и зелен активист Стефан Аврамов позиция, в която той нарече легендите на българския спорт „елитни проститутки“. Неговото „мнение“ е подкрепено от над 10 други еколози и представящи се като зелени политици.

Господин Аврамов,

С изненада прочетохме публично разпространената Ви позиция. Няма да коментираме „за“ и „против“ развитието на зимния туризъм – всеки има право на своята позиция по този въпрос. Всеки има аргументи в защита на позицията си. Спортистите очаквано подкрепят развитието на зимния спорт и туризма. Скандализирани сме от избора Ви да подкрепите позицията си не с аргументи, а с обидни квалификации по отношение на опонентите.

Истина е, че обидни квалификации обикновено използват хора, които нямат нито аргументи, нито домашно възпитание.

Според нас като наричате опонентите си „елитни проститутки“, освен че доказвате липса на аргументи и лошо възпитание, Вие опошлявате зелената идея. Давате ли си сметка обаче, че така Вие позорите и България?

Що за българин сте, за да наречете световната легенда Боян Радев „елитна проститутка“?

За разлика от Вас, Боян напълни страниците на българската спортна история с олимпийско злато.

Що за българин сте, за да наречете гранддамата на българското гребане Ваня Гешева „елитна проститутка“? Единственият спортист в историята на нашата страна, спечелил всички възможни медали за една Олимпиада. За разлика от Вас, тя пълнеше сърцата ни с радост и възхищение.

Що за българин сте, за да наречете Владо Николов „елитна проститутка“?

За разлика от Вас, Владо пълни милиони български сърца с гордост и се раздава докрай.

Що за българин сте, за да наречете Наско Сираков „елитна проститутка“?

За разлика от Вас, Наско пълнеше милиони български очи със сълзи от щастие.

Що за българин сте, за да наречете Димо Тонев „елитна проститутка“?

За разлика от Вас, Димо пълнеше милиони български гърла с гръмовния вик „Българи юнаци!“

Що за българин сте, за да наречете българските легенди в спорта „елитни проститутки“?

Господин Аврамов, категорично се противопоставяме на подобно отношение към спортистите, носили синята фланелка, както и към всички спортисти, прославили България и накарали ни да се почувстваме горди, че сме българи.

 

Бранимира Цветанова

Председател на ОСК „Левски“

Бранимир Ботев

ПФК Левски /БГНЕС


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS