Софийският градски съд осъди условно бизнесмена Христо Ковачки условно на 3 години с 5 години изпитателен срок. Една десета от имуществото му ще бъде конфискувана.

Босът на Миньор Перник е подсъдим за данъчни престъпления за над 16 милиона лева, извършени в периода 2005-2008 година. По такова обвинение наказанието е от 3 до 8 години лишаване от свобода. В понеделник обаче прокуратурата не поиска максимално наказание за Ковачки поради чистото му съдебно минало, с което се съобразява и съдът.

Според прокуратурата измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври 2009 г. Тогава бизнесменът беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева. Сега тези пари ще бъдат върнати на Ковачки поради промяната на мярката му за неотклонение, която вече е подписка.

Прокурор Маргарита Немска коментира, че е доволна от присъдата: "Поискано е повече, така е решил съдът. Доволни сме от присъдата, тъй като съдът призна подсъдимия за виновен, което е най-важно за прокуратурата. Това е една от първите присъди по този текст, практики почти няма по тези текстове от Върховния касационен съд. Малко са решенията на съда по този текст. Повечето от присъдите са условни".

Защитникът на Ковачки Ина Лулчева определи присъдата като неправилна, независимо от това, че тя е условна: "Аз не я разбирам и който е следял делото, също няма да я разбере, защото самото обвинение, че една сделка не е фиктивна, тоест стоката не е доставена, беше опровергано от доказателствата, които прокуратурата не оспори. Машините са там, никога не е ставало дума дали са скъпи, или евтини. Просто се казваше, че няма такива машини. Установи се, че са там. Защо е осъден, не мога да кажа".

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.