Районният съдия Христина Гарванска оправда подсъдимия за организиране на "черно тото" в Благоевград Йордан Динов-син на известния гинеколог в Пиринско д-р Петър Динов.

Динов-млаши бе уличен в престъпното деяние през 2004 година. Тогава служители на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград разбиха мрежата за извършване на нелегални залози за футболни мачове в няколко международни букмейкърски къщи.

Сървърът, през който са правени паричните траншове за залагания и изплащане на печалби на черно, бел инсталиран в библиотеката на Американския университет, където Йордан Динов е работил към инкриминирания момент.

В пода на наказателното производство, което се проточи повече от пет години, на два пъти бе преквалифицирано деянието на Йордан Динов в схемата за "черно тото". В последния обвинителен акт Динов бе привлечен като организатор на хазартни игри и получаване на съответни комисионни.

Според съдия Христина Гарванска, Динов е оправдан, тъй като в рамките на Европейския съюз, организирането на подобен род игри чрез букмейкърски къщи не е криминилизирано. Магистратът ще обнародва официално мотивите си до два-три месеца.

Районната прокуратура ще протестира пред Окръжния съд в Благоевград оправдателната присъда, научи Дарик.