Утре щели да се събират родните футболни босове – или както някъде гръмогласно и страховито бяха наречени „олигарси”. За какво ли? За да умували как да си докарат повече от телевизионни права. Няма лошо, но прокраднатата идея да резнат кабела на фена и да му ограничат достъпа до Премиършип, Бундеслигата или Примера е първобитен опит да признаят, че техните подопечни тимове не могат да се справят с жестоката конкуренция.

Пък и така е по-лесно. Вместо да се опитат да направят първенството ни по-интересно и привличащо публика по стадионите, те ще пробват дружно да извият ръцете на телевизиите. Да, съгласен съм, че ако по-същото време не даваха Манчестър ЮнЛивърпул и ЧелсиАрсенал, то може би щеше да има повече публика на мача ЦСКАПирин, а и самото пряко предаване на този роден спектакъл, би привлякъл по-голяма тв-аудитория. Но ако не бе ЦСКАПирин, а ЦСКАЛитекс или ЛевскиЛоко Сф, каквито дербита ще има почти във всеки кръг, ако групата е драстично намалена, то от само себе си интересът ще се повиши. И рекламните приходи също.

И не на последно място – как да спреш чуждия телевизионен футбол, когато „А” група е сякаш единствената в Европа, която няма абсолютно никакъв установен порядък в своята програма. Всяка седмица е коренно различна от предишната или от следващата. Всеки начинаещ адвокат би защитил правото на кабелните оператори, като се позове, на чуждата практика, която самите родни футболни „олигарси” дават за пример.

Иначе те така и така ще се съберат в по-голямата си част тази вечер на ст. „В.Левски” на контролата БългарияФинландия. И могат на воля цели два часа да се почудят защо няма голям интерес към нашите национали. Дори при мега атрактивния дует БербатовКакалов.