Станислав Генчев е вече официално играч на Литекс. След раздялата си с Лудогорец, опитният играч се подготвяше с оранжевите през последните седмици и дори игра в няколко контроли, но изчакваше евентуално развитие на нещата за трансфер в чужбина. След като този вариант пропадна, халфът спази обещанието си да играе в България само за ловчанлии и парафира своя договор.

Той ще бъде на разположение на наставника Златомир Загорчич за предстоящите срещи от шампионата. С неговото привличане новите попълнения на Литекс в лятната селекция станаха шест. Преди него в града на люляците акостираха Джемал Берберович, Юрген Джазула, Джордан и Петър Златинов.

Станислав Генчев е роден на 20 март 1981 година. След дълъг период в Левски, през който е преотстъпван и на други клубове, през лятото на 2005 година по настояване на Люпко Петрович е привлечен в Литекс. Халфът се превръща в основна фигура в състава на сръбския специалист, а оранжевите записват най-силното си участие на европейската сцена. Те не само влизат в групите на Лига Европа, но и се класират за 1/16 финалите на турнира, където отпадат от френския Страсбург.

За 3 сезона в града на люляците Генчев изиграва близо 100 официални срещи за ловчанлии, с които печели и Купата на България през 2008 г.

След това той преминава в румънския Васлуй, а през последните 2 години полузащитникът бе сред лидерите на двукратния роден шампион Лудогорец.

В богатата визитка на играча личат 3 титли, 5 купи на страната и 2 Суперкупи, както и 260 мача и 33 гола в А група. За националният тим Генчев е изиграл 7 срещи, в които е отбелязал 1 попадение.