Хотел и изкуствен терен на Лаута

Изграждането на хотел и повече футболни игрища, едно от които да бъде с изкуствена трева ще изиска Община Пловдив от концесионера на спортния комплекс „Локомотив”, който по всяка вероятност ще бъде президентът на ПФК „Локомотив” Пловдив 1936 - Галя Топалова.

В предварителното становище на Общината за развиването на спортното съоръжение, което клубовете получиха в писмен вид, се споменава още изграждането на нов стадион, зали за лека атлетика и волейбол, минимум 4 тенис корта, търговски обекти и реален брой паркоместа. На клубовете извън концесионера се осигуряват 20 часа седмично за ползване на предвидените за тях помещения като те ще трябва да поемат месечните си консумативи.

След като концесията стане факт Община Пловдив ще следи изкъсо за използването на имота по предназначение, а именно – развиване на спорт.

Сега наред са представителите на спортовете, които трябва да обсъдят писмото помежду си. Когато избистрят единната си позиция, ще бъде насрочена нова среща с градоначалството, на която те да представят позицията си относно изискванията към тях.

Ето и цялото писмо:

Становището включва - справка за обекта:
Обектът е спортно съоръжение собственост на община Пловдив с публичен характер, представляващ недвижим имот: УПИ -575, обществено обслужване, спортни дейности стадион „Локомотив” с обща площ 96400 квадратни метра.

Основното предназначение на имота е, функционирането му катофутболен стадион. Разполага с тенис кортове, зала за волейбол и зала за лека атлетика. Към футболното съоръжение се намират зала за бокс и зала за борба. На територията на комплекса се
развиват спортовете футбол, волейбол, лека атлетика, бокс, борба и тенис от отборите на Локомотив Пловдив.

Община Пловдив си поставя като основна цел, обектът да се развие като модерно спортно съоръжение. Ще представлява спортен комплекс с футболен стадион, към който ще се интегрират подобекти за провеждане на тренировъчна дейност по волейбол, лека атлетика, бокс, борба, тенис на корт. Реализацията на проекта предвижда футболният стадион, да отговаря на изискванията на ФИФА и УЕФА.

Очаквасе се от концесионера да поеме ангажимент за изграждането на:

1.Изцяло нов футболен стадион.
2.Да се завърши строителството на хотела.
3.Нови зали или реконструиране на съществуващите за лека атлетика и волейбол.
4.Минимум 4 бр. съвременни тенис-кортове.
5.Увеличаване броя на тренировъчните футболни игрища, едното от които да бъде с изкуствена трева.
6.Осигуряване на нормативния брой паркоместа.
7.Търговски обекти съответстващи с характера на спортното съоръжение.

Инвестиционните намерения на кандидатите трябва да отразяват максимално използване площите на комплекса за спортни цели. Предпочитаме търговските обекти, ако се предвидят такива, да се ситуират в обособено място извън съоръженията с непосредствено спортно предназначение.

Правната форма трябва да осигурявя обществения интерес който включва:
1.Запазване публичния характер на общинската собственост.
2.Осуетяване възможността да се променя неговото предназначение.
3.В комплекса да практикуват тренировъчна дейност традиционно свързаните отбори на Локомотив, регистрирани към 01.01. 2008 година по футбол, волейбол, лека атлетика, бокс, борба, тенис на корт.

Община Пловдив ще поеме ангажимент, да осигури на клубовете останали извън фигурата на концесионера минимум 20 часа седмично време за тренировка.За това ще се изготви график между тях и концесионера, който ще има постоянно действие и ще важи през
цялото време на договора, като приложение към него.

Клубовете които ще ползват базата ще участват 100% в заплащане на припадащите им се разходи за:

-електроенергия;
-топлоенергия;
-вода;
-поддържане на съоръжението в което тренират;
-охрана;
-такса смет;
-данък сгради;
както и др. които имат текущ характер и са породени от правото им да ползват съоръжението.