Новият кондиционен треньор на Лудогорец Серхио Марти вече 24 часа е в лагера на шампионите в Испания. Марти пристигна няколко часа преди контролата срещу Корона, изгледа мача, а днес се съгласи да даде интервю за първите му впечатления от клуба и методите на работа, които смята да въведе. Марти идва от Виляреал, където е работил във всички нива – от школата до представителния тим. Помощ с интервюто оказа помощник треньорът на Лудогорец Явор Вълчинов, който реално ще контактува най-активно с Марти заради отличния си испански език.

Г-н Марти, добре дошли в Лудогорец, как се чувствате вече втори ден при шампиона на България?

Истината е, че съм много доволен. Много добре бях приет. Доволен съм, че имам възможността да работя в такъв клуб.

Кой ви препоръча Лудогорец и как реално се стигна до идването ви в България?

Един мой приятел, който има контакти с Лудогорец. Казаха ми, че Кирил Домусчиев иска да има такъв треньор и така стана връзката. Това е причината да съм тук. Имаше среща между мен и г-н Домусчиев. На нея говорихме за модела футбол и моите виждания. След това се стигна до моето назначаване.

Какво ви накара да смените обстановката – от Виляреал към Лудогорец?

Основната причина е, че искам да се развивам професионално и да работя на по-високо ниво. Вече съм на 30 години и искам ново изживяване в страна извън Испания. На срещата г-н Домусчиев ми обясни каква е идеята в Лудогорец. Бях впечатлен и реших да дойда тук.

Какво знаете за българския футбол и в частност Лудогорец?

Запознат съм с българския футбол, тъй като обичам да гледам европейски футбол. Лудогорец се представя добре в Европа и имам впечатления като цяло. Работих с един сърбин във Виляреал, който е приятел на Славиша Йоканович и чрез него имам впечатления около сръбския и българския футбол.

Какви цели ви постави Кирил Домусчиев при разговорите?

Това е дълъг процес, който изисква време за работа както в школата на Лудогорец, с треньорите в нея, за да се изгради база за следващо развитие. В мъжкия отбор моята цел е да бъда в помощ, за да се върви във възходяща линия.

Как ви се видя кондиционно състоянието на отбора в контролата срещу Корона?

В момента състоянието е задоволително, тъй като отборът се намира в период на подготовка. Виждам, че отборът има тактическа, техничека и физическа основа. Нормално е в тези контроли не всичко да е на най-доброто ниво. Ще се опитам да помогна този процес да бъде финализиран до 10 дни и Лудогорец да е в най-доброто си състояние за старта на първенството.

Какво искате да промените в това отношение и кое е първото нещо, което ще направите?

Ще наблюдавам тренировките и приятелските мачове. Ще виждам неща, които трябва да бъдат подобрявани. Трябва ми време, за да се запозная с играчите. В момента съм наясно, че когато се правят непознати упражнения, тялото на футболистите претърпяват стрес. Ще трябва време да се пригоди организма към натоварванията. Това няма да се прави изведнъж, а постепенно.

Ще проведете ли някакви специални тестове, за да се ориентирате за състоянието на футболистите?

Запознат съм с тестовете, които са направени до момента. Наближава първенството и няма как да направя специални тестове. Ще ги разгледам и ще се запозная със състоянието на всеки един от отбора. Когато се приберем в Разград ще направим тестове за гъвкавост, за сила, но във фитнеса. На терена няма да бъдат провеждани такива тестове.

Какви методи използвате, знаем, че в Испания кондиционно се работи много с топка?

В Испания основната част от клубовете е модерно да работят с топки. Идеята е в това, че методите за тренировка трябва да се доближават до самата игра. Реални методи от реалната игра. Когато се работи за физическа подготовка се подлагат на такива натоварвания, на каквито се подлагат и в самата игра. Когато бъдат натоварвани по този начин играчите се научават по време на играта да разпознават натоварването от тренировките. Например. За удар във вратата, ако се прави удар без съпротива не е близък до ситуацията в реалната игра. Когато има съпротива, преса към човека с топката, това са упражнения, които се доближават до футбола. Както се тренира, така се и играе. В мача срещу Корона видях, че Лудогорец се опитва да бъде водещ отбор, да контролира топката и заслужено победи. Това ми харесва и така трябва да продължава да се работи.

Колко време ще ви бъде нужно да работите с хората от школата, за да може да ги подготвите за представителния отбор?

Това е много дълъг процес. Всичко това е в зависимост от възрастта на децата, от определената възрастова група. Ще се опитам да изградя концепция от най-малките групи, която да се доближава до концепцията на мъжкия отбор.