Новият изпълнителен директор на Локомотив Пд коментира ситуацията в клуба. Той бе избран за говорител на инициативния комитет за създаване на Сдружение Обединение за Локомотив. Организацията ще бъде учредена на на общо събрание, което ще се проведе на 14 май, информира marica.bg.

Новото Сдружение ще поеме контрола върху ПФК Локомотив съгласно договорка със Сдружение Бъдеще за Локомотив, което в момента държи 97 процента от дяловете в акционерното дружество на черно­белите.

Николай Неделчев е успешен бизнесмен, председател е на Българската асоциация на ПР агенциите. Управляващ съдружник е в маркетингово комуникационната агенция Публицис. Извън бизнеса е баща на двама сина, които при всяка възможност са в агитката на Лаута или където Локо гостува. Той сам е второ поколение локомотивец, а в юношеските си години е бил вратар на Марица, в един отбор с Христо Стоичков.

Неделчев е страстен колекционер на картини и произведения на изкуството. По негова идея за втора поредна година се провежда изложбата Черно и бяло, която е в рамките не Черно­бялата Коледа. Общо 15 хиляди лева от инициативата бяха събрани и дарени на детско­юношеската школа. За идеята бе привлечен гениалният творец Кольо Карамфилов, който облече черно­ бяла фланелка с нарисуван от Христо Колев (Бащата) култовия за общността №8.

Николай Неделчев е на 49 години, възпитаник е на пловдивската Английска гимназия. След това завършва Международни отношения в УНСС.

- Каква е идеята на Обединени за Локомотив?

- Идеята е в самото име на сдружението, което е на път да се създаде на предстоящото общо събрание. Локомотив има нужда от обединение на общността, за да оцелее. В този ред на мисли първото нещо, което бих искал да кажа е, че не създаваме това сдружение като контрапункт на Бъдеще за Локомотив. Напротив! Шапки долу пред това, което свършиха момчетата. Не зная дали повечето фенове си дават сметка каква огромна работа са свършили Диян, Митко, Велин и останалите. Те направо измъкнаха Локо от небитието. Бяха лъгани за подкрепа и въпреки всичко успяха да спасят любимия клуб. Аз лично се надявам, а и настоявам да продължим да работим заедно. Не виждам причина това да не стане. Идеята на Обединение за Локомотив е да надгради започнатото. Да влее нова енергия, идеи и средства за развитието. Дай Боже в скоро време Локо да има мощен и предан на идеята собственик и спонсор. Но ние трябва да сме готови и за другия вариант.

- Какво ви накара да се заемете с Локомотив?

- Аз съм привърженик на Локото от дете и е съвсем нормално да се опитам да помогна с каквото мога на любимия ми клуб. Тук веднага искам да кажа, че аз не съм изпълнителен директор, нито ще бъда такъв. Аз съм просто говорител, лице на новото сдружение, което евентуално ще поеме клуба след учредяването. Заетостта и ангажиментите ми не позволяват да отделям толкова време за работа като изпълнителен директор. На този пост ще бъде избран професионалист, който 24 часа в денонощието ще работи за клуба. С колегите ще се постараем той да бъде приемлив и да е обединяваща фигура за всички в и около клуба. Около 30 години аз живея в София, но никога не съм губил връзката с Локото. Радвам се, че и синовете ми макар и в столицата също са запалени по черно­бялата идея. Особено единят. Смятам, че преди 18 месеца заедно с покойния вече за съжаление Кольо Карамфилов поставихме началото на една традиция за благотворителна изложба в полза на школата. Не искам да говоря клишета, но това е бъдещето на Локомотив. Децата, които са в основата на общността. Най­силното нещо, което е запазило Локомотив през годините това е усещането за общност.

- Какви са идеите ви за излизане от кризата, в която е Локомотив?

- Аз винаги съм бил отборен играч и съм за работа в екип. В този ред на мисли бих искал всички фракции, всеки отделен локомотивец да има представителство в управлението. Мизата от 5000 лева на глас я сложихме, тъй като спешно трябва да се погасят задължения. Спасението от изпадане в крайна сметка е в краката на футболистите. Няма как да изискваме от тях 100 процента раздаване на терена, ако те са гладни. Само на мускули не става. Трябва да има уредени трудово­правни отношения, за да има и високи изисквания. В момента разработваме план как всеки, който има желание, да се включи в Сдружението и да даде своя дял за любимия отбор. Планирам да се видя с представители на всички фракции. Готов съм да взема всяка положителна идея за бъдещето на Локомотив. За нас е важен всеки един локомотивец. Ние трябва да сме обединени от каузата Локомотив. Тази, която приехме от бащите ни, от приятелите и да я развием. Обречени сме на неуспех, ако сме разделени. Само заедно можем да успеем.

- Как виждате бъдещето на Локомотив?

- Лично аз ще бъда най­доволен, ако успея да допринеса за обединение на общността. Лаута е нашият дом, не трябва да бъде изпразнено от съдържание клише. То трябва да се напълни със съдържание. Нашите хора трябва да почувстват Лаута като свой дом. Да идват в комплекса не само за мач, а и за развлечение. За прекарване на свободното време. За мен примерно, когато идвам в Пловдив на мач е удоволствие да дойда доста преди началото със синовете ми. Да седна преди това и да изпия една бира при Велин, а децата да са на катерушките или да гледат мач на връстниците им на помощните игрища. Трябва да направим така че Лаута да обединява и да живее не само в деня на футболна среща. Друга моя идея е за локомотивска бизнес общност. Да си помагаме взаимно на бизнеса, за да може когато някой печели, да печелят и другите. Така каузата става печеливша за всички.

- Стои ли някой зад вас?

- Само за ден се наслушах на хиляди небивалици, някои от тях граничещи с брътвежи на психично болни. Дори чух, че зад това което правим стои идеята за връщане на Коко Динев. Моите уважения, но аз този човек никога не съм го виждал на живо. Бизнесът, интересите ми, приятелите ми са съвсем различни от неговите. Аз управлявам фирми със 150 служители. Смятате ли, че мога да бъда подставено лице на някой? Това е или несериозно, или користно разпостранявана интрига. Точно от тези неща трябва да опазим черно­бялата общност.