На срещата се засегнаха редица теми, относно развитието на младите таланти. Целите на тази асоциация са опазване и насърчаване на интересите на европейския клубен футбол в частност и като цяло, да представлява интересите като работодатели и да действа като социален партньор, където е уместно. Да допринася за ползотворното развитите на европейските клубни състезания организирани от УЕФА, като участва в процеса на вземане на съответните решения и допринесе за доброто управление на европейския футбол, по-специално чрез участие в съответните органи, създадени в рамките на УЕФА. Да насърчава обменът на информация и опит между клубовете и най-вече да подкрепя и отстоява спортните ценности и принципите, на които се основава европейския футбол.

Николай Илиев представи  Левски на семинар на Европейската клубна асоциация в Лондон

източник: www.levski.bg

Като членове на асоциацията получихме специална покана от домакините и бяхме единствените представители на България. Проведоха се някои срещи и установихме контакти с Интер и Ювентус, като се надявам те да бъдат ползотворни за бъдещо сътрудничество между клубовете ни. Можем единствено и само да имаме полза от подобни семинари, на които получаваме възможност да се докоснем до организацията на най-големите клубове на стария континент и по този начин да се помогне не само на ДЮШ на нашия клуб, но и да бъдем от полза за другите школи в страната.

Николай Илиев представи  Левски на семинар на Европейската клубна асоциация в Лондон

източник: www.levski.bg

Становището на ръководителите във водещите клубове е, че най-важното нещо е детско-юношеската политика и цел номер едно е захранването на първия отбор с кадри от академиите. Футболът трябва да е на първо място в съзнанието на младите състезатели. За да върви работния процес в школите трябва да се усъвършенстват методите на работа на треньорите и цялото спортно-техническо ръководство. Например един клуб като Аякс има за цел да бъде в топ десет и в същото време да може да създава футболисти, които да бъдат продавани за много пари. За да стане подобно нещо се изисква в годишния бюджет на клуба да бъдат заложени поне 30 процента за развитието на школата. Трудно е в днешните условия, но големите отбори се стремят именно към това. Това е пътят за развитие и ние трябва да го следваме, ако искаме един ден и нашия клуб, да може да похвали с подобни постижение на детско юношеската ни школа” – завърши с оптимизъм Ники Илиев, който пък е яркия пример на синята школа, дала в негово лице първият български футболист участник в престижната италианска серия А.