Босът на Локомотив Сф Николай Гигов разговаря с играчите си преди днешната тренировка, за да им обяви лично рокадите в щаба. Димитър Васев преминава на друга работа в клуба след Нова година, а за мача със Славия отборът ще бъде воден от Диян Петков. Георги Марков става играещ помощник треньор.

Босът на Локо Сф даде пространно интервю пред журналистите, сред които и Гонг.

Г-н Гигов, защо беше уволнен Димитър Васев?

Митко Васев не е уволнен, той минава на друга работа. Може да се каже, че е освободен от първия отбор, но не е уволнен от Локомотив. Васев е с мен от 17 години. Той е един от хората, които съм държал близо до себе си през тези години. И му благодаря за това, което е направил през тези години. Относно тази промяна, аз каквото съм имал да кажа на Митко, съм му го казал, съответно и той, каквото е имал да ми каже, ми го е казал.

Той ли пожела промяната или вие сменяте неговата длъжност в отбора?

Казвам ви в прав текст – каквото съм решил, съм му го казал.

Мачът с Локомотив Пд за Купата ли е причината за това ваше решение?

Вижте, винаги наближава един момент, в който някой си изпуска нервите. И аз съм ги изпускал, и той ги е изпускал, няма какво повече да коментирам.

А какъв пост ще му предложите след Нова година?

Васев остава в екипа, нямам никакво намерение да се разделям с човек, с когото сме заедно от 17 години. Това е най-дълго стоящият при мен футболисти и треньор. През всичкото това време сме го готвили, за да стигне до това нещо и при всички положения той не е загубен за футбола.

А дали той ще е съгласен на този вариант?

Да, разбрали сме се с него.

Остава още един мач, но мислили ли сте за негов заместник след това?

На този етап Диян Петков ще води отбора. Когато имаме различно решение, ще ви информираме.

Днес заседава Дисциплинарната комисия по вашия случай с Литекс. Вие какво очаквате от нея?

Знаете моето деликатно положение като член на Изпълкома. Няма да коментирам нищо. Каквото решат по правилник, да го приложат.

Диян Петков може ли да се превърне в постоянен треньор на Локомотив София?

Всичко е възможно.

Георги Марков е другият, който влиза в щаба, нали?

Да, Георги Марков влиза в щаба като помощник треньор. Това един човек, който през всичките тези години е бил верен и е бил до нас във всички тежки моменти. Според мен, той заема полагаемото му се място при нас. Марков е един сериозен човек, който има голямо бъдеще във футбола, но вече си зависи само от него. От мен зависи да му дам шанс, а от него – да го оползотвори.

Появиха се информации, че е имало някакъв конфликт между Димитър Васев и Цветан Генков. Искате ли да коментирате това?

Не искам да коментирам това. Ние каквото сме имали да си кажем, сме си го казали и с Димитър Васев, и с Цецо Генков. Генков е емблема на нашия клуб. Това е първият в историята на Локомотив голмайстор на първенството. Генков е футболист, който предпочита да играе в Локомотив въпреки другите оферти. Той отказа да отиде в Португалия, за да се върне в Локомотив, ето сега мога да го кажа. За това му благодаря. Генков е човекът, който се надяваме и през пролетта да бъде с нас, за да ни помогне да постигнем целите, които сме си поставили.

Тоест тези 90 процента, за които говорихте, ще станат сто?

Вижте, ще станат сто, когато подпишем. Засега е такава ситуацията с него. Важно е сега да подкрепим Цецо Генков, когато е пропуснал, а не когато е вкарал три гола.

Какво казахте на играчите?

Казах това, което представлява ситуацията в момента.

Димитър Васев имаше претенции, че не знае дали се прави селекция. Всъщност готвите ли селекция през зимата?

Ще се върна малко по-назад. Знаете, че след нещата, които се случиха при нас в края на миналия шампионат, вещаеха за нас едва ли не някакъв апокалипсис. Ние освободихме със замах 6 души и взехме други шест, които мога да изброя по имена. Тримата от Берое, от които вече единият е национал. Към тях слагам и Милен Лахчев, който за мен има много добро бъдеще. Прави му чест, че играе вече трети мач с контузия. Към тях слагам и Романов. Е, това , ако не е селекция – половин отбор...Може би вие не сте разбрали добре Митко. Той е казал, че не знае какво ще се случи след Нова година. А ние това ще го обсъждаме след 1 декември. Защото виждате, че от българския шампионат ние просто няма какво да гледаме.

Каква е оценката ви за представянето на отбора до момента?

За мен отборът игра добре. Независимо, че загубихме от Локомотив Пд, пак играхме добре. Просто спортният шанс ни обърна гръб. Няма да търсим отговорност от никого на този етап. Мачът със Славия ни се явява доста важен. Ако го загубим, ще ни бъде по-тежко през втория полусезон.