След като футболистите на Литекс набор 96 спечелиха Купата на БФС с красива победа над Черно Море с 2:1, наставникът на тима Николай Димитров – Джаич сподели своите впечатления за мача, както и вижданията си за юношеския футбол пред клубния сайт на „оранжевите“.

За да достигнат до този успех, момчетата на Димитров отстраниха последователно Берое (с дузпи), Ботев Пловдив с 3:1 и разгромиха на полуфинала Славия с 4:0.

- Г-н Димитров, коментарът ви за финала с Черно море?

- Започнахме добре и вкарахме ранен гол, но след това напрежението и големият залог оказаха влияние. В интерес на истината не играхме така добре и не показахме истинските си възможности, както бе на полуфинала със Славия. Хубаво е, че след изравнителното попадение на Черно море момчетата се вдигнаха, показаха характер и намериха сили да стигнат до победата.

- Това е пореден трофей за Академия Литекс...

- Вижте, при нас в Литекс вече не е кой знае какво събитие да печелим трофеи. За кратко време витрината ни доста се понапълни, но ние сме реалисти и не изпадаме в еуфория. Наистина, купите дават самочувствие и възпитават манталитет на победители, но един трофей не означава нищо, ако след години тези момчета не се развият и не заиграят на високо ниво. Тогава тази победа едва ли някой ще я помни. Акцентът и философията на Академия Литекс са други. Не само да откриваме, но и да подготвяме талантите за най-важната им стъпка. А тя не е златни медали и първи места, а добра тактическа и техническа подготовка за интегриране в първия отбор на Литекс.

- Там вече са близнаците Миланови, Сашо Цветков, Румен Руменов, Никола Колев...От тази формация има ли такива, които вървят по стъпките на изброените?

- Оптимист съм, че така ако продължават да прогресират. В отбора има 7-8 момчета с много добър потенциал, които при сериозна работа и всеотдайност съм убеден, че един ден ще играят много по-стойностни финали. В Литекс летвата е вдигната изключително високо и освен талант, нещата пак опират до характер, трудолюбие и отдаденост в тренировките и мачовете. Играчите имат добър пресен пример, защото видяха как Ники Колев грабва своя шанс тази зима и вече играе при мъжете, а няма и 17 години. Затова всички зависи от тяхното отношение към играта и желание наистина да успеят.

- Направи впечатления вашият нападател Кирил Десподов. Той ли е най-новото откритие на Академията?

- Момчето върви добре засега. Вкара общо седем гола в турнира и допринесе много за успеха ни. Той е сред лидерите в Литекс, в който обаче водещо е колективното начало и победите се дължат на сплотеността на играчите. Иначе Дезподов има отличен потенциал - нестандартен, бърз, агресивен, играч тип "Ивелин Попов". Дали обаче ще стане като него...смятам, че има нелоши шансове, особено, ако се опази от типичните грешки на растежа при младите.