Бившият меценат на Берое Николай Банев разкри в шоуто на Ники Кънчев по Дарик радио, че е похарчил около 10 милиона лева за отбора от Стара Загора. Една от грешките, спомогнали за отдръпването му от клуба е, че бизнесменът не е взел предварителни мерки, които е трябвало да предприеме още в началото. В обширното интервю Николай Банев говори още за страстта си към футбола, за семейството си и хубавите коли.

„Берое е много болезнена тема за мен. Аз отидох там с отворено сърце и за разлика от бизнеса, не взех мерки. Смятах, че в Стара Загора всички искаха да направим Берое един красив, коректен и честен отбор, което се и случи. За времето докато бях там няма точка, която да сме продали. Всичко беше за една честна и джентълменска игра”, сподели бизнесменът.

„Аз бях един меценат там. Бяха допуснати грешки, преди всичко в отношението с най-върлите феновете, които винаги са недоволни и искат отборът им да побеждава с по 5:0. Дадох над 10 милиона лева за отбора. Трябва да знаете, че Берое е един отбор, който от нищото изгради една голяма футболна школа, която тепърва започва да ражда играчи”, добави Николай Банев.

„Поуката ли? Един мъдър мислител е каза, че няма по-низше човешко качество от липсата на благодарност. Там се срещнах с това. В момента в Берое се разиграва един абсурд. Този отбор е нито риба, нито рак. Той е нещо, което е полузаконно, което е полулицензирано, полулегитимно. Аз си мисля, че с чужда пита се прави помен в Стара Загора”, добави Банев.

Колкото до ръководството на Българския футболен съюз, бизнесменът сподели: „Боби Михайлов има още да се учи, той е млад човек. Този Изпълком не оправда очакванията ми, защото смятахме, че драстично ще се променят условията за провеждане на мачовете, а продължават да се правят компромиси, а всеки компромис води след себе си до нови и нови такива, от което страда бъдещето на тази игра.”

Николай Банев разкри подробности и от личния си живот: „ Няма успял мъж, който да не е срещал жени, които да стоят здраво зад гърба му. Комплексните качества рядко се срещат. Съпругата обаче ми съчетава всичко в себе си. Аз съм човекът, който по-трудно може да бъде изваден от вкъщи. Евгения е прагматичен човек, въпреки че е с 11 години по-млада от мен. В голяма степен част, успехите в бизнеса ми, са нейно дело.

Голямата ми щерка е при мен, учи в Лондон (Мария). Ники е в Швейцария, където цари голяма дисциплина. И най-малката, е при нас – на 2 години е.”

Водещият Ники Кънчев не пропусна възможността да попита своя гост и за една от луксозните му коли - Майбах: „Аз пътувам твърде много по страната. Това е една машина, която ти дава възможност да работиш в нея, а когато сляза от колата трябва да съм във форма, защото не слизам от комбайна.”

„Богатството е всъщност относителна величина. Лично не съм кой знае колко богат. Ако съпоставяме дворци, яхти, самолети и така нататък, но разбира се като икономическа структура AKB Forest е една от най-мощните икономически структури. Тя е със 100 % частен капитал, така че аз се гордея, че държавата или местната власт няма участие в тази структура”, добави още Банев.

„Всъщност от първите дни, когато направих първата си компания, тъй като 10 години съм работил в управлението, назначих секретарка, счетоводител и шофьор. Знаете, че оттогава до ден днешен в България имаше много тежки периоди, когато държавата се беше дистанцирала от основните си функции, когато имаше действително много криминални. Този, който развиваше по-успешен бизнес задължително рекетиран и тъй като в държава, в която не може да защити гражданите си е нормално гражданите да намират средства, с които да се самозащитават, така че при мен охраната е задължителна от гледна точка – „покритото мляко, котката не го лочи”, сподели пред Ники Кънчев Банев.