Директорът на националните отбори и бивш изпълнителен директор на Левски Наско Сираков заяви в обширно интервю за вестник „7 дни спорт”, че е „лудост да се сменя точно сега” старши треньорът на сините Емил Велев.

 

Сираков също така разкри, че с Тодор Батков са били договорили негово връщане на Герена, но собственикът на клуба е променил решението си.

 

 

Ето и целият текст на интервюто:

 

- Наско, Левски спечели два пъти срещу Санта Хулия. Какво е вашето мнение за тези две победи?


- Все пак този отбор не може да затрудни български представител в евротурнирите. Случи се най-очакваното и най-нормалното нещо. Левски има значително по-добри играчи, за да се притеснява от отбор в Андора.


- Имаше много критики срещу Левски в първия мач. Треньорът Велев бе освиркван, част от играчите също. Това нормално ли е?


- Когато срещу такъв отбор 50 минути не можеш да отбележиш гол и играта не върви, значи най-нормалното нещо е публиката да е недоволна. Не виждам какво толкова са изненадани футболистите и треньорите, че ги освиркват. Когато Левски не играе, нормално е да ги освиркват.


- Вие доволен ли сте от това, което гледахте в първата среща?


- Определено не бях очарован от представянето на отбора. Не вярвам да има човек, на когото да е харесало как играе Левски. Все пак първи мач беше и се случи най-важното - Левски си реши класирането в следващия кръг още в София.


- В България линията между "Осанна" и "Разпни го" е много тънка. Левски стана шампион, а още в първата си официална среща футболистите бяха освирквани. Това нормално ли е?


- Над 100 пъти вече съм го казвал - във футбола няма вчера и онзи ден, има само днес и утре.Когато отборът играе красиво, резултатно и се харесва на хората, никой не го освирква. Като не играеш добре, ще те освиркват.И мен са ме освирквали, и то предостатъчно.


- Защо публиката не спира да хули Емил Велев. Все пак той е треньорът, който направи Левски шампион?


- Публиката нееднократно е показвала отношението си към треньора. Много е трудно да смениш настроението на публиката в такъв момент. Но да не забравяме, че публиката изигра решаваща роля в последните кръгове на миналия шампионат, който бяха много важни. Тогава Левски спечели и титлата.


- Кокала ли е най-големият грешник в Левски?


- Аз не смятам, че Велев е най-виновен. Много е трудно да се каже в тази ситуация кой е повече и кой по-малко виновен. Но в Левски в последно време се случват доста странни и ненормални неща.


- Кое е странното и ненормалното, което се случва в Левски?


- Появяват се нонстоп спекулации за смяна на Велев, за смяна на спортно-техническото ръководство и никой от клуба не излиза и не казва дума. И особено последните дни с идването на Ратко Достанич. Никой в клуба, не вярвам да има друг такъв клуб в света, не излезе и не обяви каква е позицията. Човек от най-високо ниво - президент, собственик, трябва да излезе и да каже каква е истината.


- А каква е истината?


- Истината е, че на Левски в момента му трябва най-вече спокойствие. На отбора му предстоят два важни мача, които трябва да спечели. Затова смятам, че най-редното, правилното и най-нормалното нещо е собственикът да излезе и да каже има ли такава смяна, няма ли. Защото всички сега - играчи, треньори, спортно-техническо ръководство, са подложени под огромно напрежение.


- А наложителна ли е такава треньорска смяна в момента?


- Това е най-ненавременното нещо, което може да стане. Ако трябваше да има смяна, тя трябваше да е преди месец, месец и половина. Най-ненормално е да се сменя треньорът пет дни преди този мач, който предстои на Левски за Шампионската лига.


- Бяхте казали да не се намесва името ви относно евентуално връщане в Левски. Каква е истината?


- Истината е, че преди малко повече от месец Тодор Батков ми се обади. Покани ме да се върна в Левски, стиснахме си ръцете, разбрахме се за всичко, предложи ми условия, които аз, без да се пазаря, приех. И оттогава спря да има връзка с мен. Аз не искам сега да се спекулира с това нещо. Казвам каква е истината. Всеки сам да си прави изводите.


- Ако той си е променил решението, не е ли трябвало да ви се обади за неговото решение?


- По принцип е така, но явно в България важат други правила на поведение.


- Нова покана да работите в Левски бихте ли приели?


- Не се натискам да се връщам в Левски. Тодор Батков ме покани, след това го търсих един път по-телефона. Той не ми вдигна и спрях да се интересувам. Прочетох какви ли не небивалици по-разни издания за пари, условия, че не сме се разбрали. Точно затова исках да го кажа едно към едно. В нито един момент не е имало пазарлък. Той ми предложи едни условия, стиснахме си ръцете, договорихме се. А оттам нататък, че не се е обадил, не го коментирам. Разбира се, че е странно и не е нормално това нещо. Обаче всеки човек си носи и си плаща за цената на постъпките в живота.Аз няма какво да съдя този или онзи. Това е истината. Нека се знае от хората, за да не се спекулира.


- Но пак не ми отговорихте. Нова покана за работа в Левски ще приемете ли?


- Това са глупости. Може ли един път да сме се разбрали и след това да не ми се обадиш и да не ми кажеш нищо. Несериозно е. Няма какво да коментирам вече.


- Вярно ли е, че спряганият за нов треньор на Левски Ратко Достанич върви в комплект с вас?


- Ратко не съм го чувал от години. Мисля, че това е достатъчно. Държа да кажа, че на Левски в момента му трябва спокойствие. Не желая моите думи да се приемат или използват за повдигане на градуса на напрежение в клуба. На футболистите им трябва спокойствие, за да постигнат целите, които са си поставили.


- Работили сте с Ратко Достанич на Герена. Той може ли да е от полза на Левски?


- Няма смисъл да обсъждам това. За мен всичко, което излезе до момента, е спекулация. Ако от клуба излязат и кажат: "Ратко Достанич е новият треньор на Левски" или "Той няма да е треньор", тогава може да коментираме.


- Името Наско Сираков притеснява ли някого в Левски?


- Нямам представа.Не вярвам да има страх от мен, може би има респект и уважение.Надявам се да е така. Вършил съм си честно и коректно работата по-възможно най-добрия начин и се надявам това да се помни.


- Харесва ли ви футболът, който играе Левски в момента?


- Не.


- Кой е виновен за това?


- Няма индивидуална вина. Не може да се прехвърля вината само на един човек. Тук абсолютно важи поговорката: "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава". Вината е на всички нива - футболисти, треньор, спортно-техническо ръководство и накрая клубно ръководство.


- В Левски се върнаха Топузаков, Бардон, Йовов. Те участваха преди години в успехите - четвъртфинал в УЕФА, групова фаза в Шампионска лига. Удачно ли бе те да се връщат?


- Това са отлични играчи. Дали е удачно, или не, не искам да коментирам. Защото всяка моя дума се приема и се интерпретира по-различни начини на всеки както му отърва. Това са отлични играчи, но дали Левски е имал нужда от тях в този момент, си преценява ръководството на клуба. Не зная дали цялото ръководство или този, който ги е довел. При всички положения те са добри играчи, спор и две мнения за това няма. Но дали политиката на Левски в този момент трябваше да бъде такава, е отделен въпрос. Това си го преценява ръководството.


- Казахте наскоро, че не участвате в селекцията на Левски. Когато водихте разговор с Тодор Батков за завръщането ви на Герена, обсъждахте ли вариант от какви нови попълнения Левски има нужда?


- Да, говорихме за доста неща.


- Някой от тези, за които сте коментирали, появи ли се на Герена?


- Какво се е появило няма смисъл да коментирам сега.


- Казвате, че Левски има нужда от спокойствие. Имат ли тези футболисти потенциал да повторят успехите от преди три години?


- Не може да се отговори с едно или две изречения. Има много фактори, които могат да повлияят и в едната, и в другата посока. Смятам, че в Левски има добри играчи. Даже има повече, отколкото му трябват играчи.Съблекалнята на Левски за мен е пренаселена.Има достатъчно добър материал. Това е нещо, което повтарям от доста време, но този футболен материал не се използва по най-рационалния начин.


- Георги Христов дойде като голмайстор на "А" група с ваше съгласие. Информациите, че Левски търси друг централен нападател не му ли се отразяват зле на него?


- То на всеки един играч тези неща биха повлияли. Георги Христов за мен е най-добрият централен нападател в България. Имам предвид, че Гонзо ще е извън терените още 4-5 месеца. На Христов просто трябва да му се гласува доверие и мисля, че той ще го оправдава.


- Докато бяхте в Левски, пряко следяхте какво се случва в школата на Герена. Досегашният й шеф Руси Гочев се оказа излишен. Той обаче научи за смяната си от медиите. Редно ли е това да се прави по-този начин?


- За мен в клуба се случват малко странни неща.Елементарното уважение и възпитание към такъв играч и ръководител като Руси Гочев изисква той да разбере новината първо от ръководството. Това са морални и човешки норми, които трябва да се спазват. Явно обаче в Левски е приет друг модел на работа.


- Необходимо ли е Левски да търси в последния момент нов централен нападател, и то от чужбина?


- За мен това са абсолютно несериозни неща. Ако трябваше да се води такъв играч, то трябваше да го вземат преди месец. През това време той да тренира с отбора.Да не мислите, че сега ще се намери магьосник, който ще дойде и със затворени очи ще ни вкара в Шампионската лига? Това са несериозни неща. Не е казано, че не може да се вземе, но да разчиташ на този играч като с магическа пръчка да промени нещата в отбора, е смешно.


- Какво мислите за ситуацията с Жозеф Дезире Жоб. Камерунецът дойде с доста сериозна визитка зад гърба си, но си тръгна от Левски, защото не искаше да е пробван?


- Нямам представа какви са били договорките. Ако е имало договорка той да не играе в контроли, нормално е играч, който е играл на 2 световни първенства, а сега вероятно и на трето, да си събере багажа и да си тръгне. Тук имаме разминаване в информацията, която е обявявана пред играча и пред треньорите.


- Кой може да създаде спокойствие на играчите?


- Клубното ръководство. С адекватно поведение. С три изречения до медиите.


- Пред "7 дни спорт" Емил Велев каза, че е нормално една подготовка да трае около 7-8 седмици.


- Нормално е, но ако си почивал 20-25 дни. Левски почива 10 дни. Големият проблем на българския футбол е, че съсипваме играчите си с две подготовки на година.


- Как ще се промени това?


- Или с удължаване на сезоните, или с промяна на друг режим на първенството, който да е пролет-есен?