Съвместна публикация на в-к "Стандарт" и Gong.bg

Толкова много загуби за един полусезон Левски сигурно не е трупал за 5 г. Дванайсет поражения, разпределени между вътрешния шампионат и Лига Европа, са изключително много за този отбор. Лошото е, че загуба след загуба, Левски започна да свиква с тях. Помним как след 1:2 срещу Локо (Сф) Гонзо се затвори в стаята на "Герена" и не излезе оттам до малките часове, анализирайки какви са причините за негативния резултат. След n-тия провал тази есен в Сливен вече и Гонзо, и останалите изглеждат свикнали и примирени със загубите.

Многото пропуски, липсата на шанс и умората се превръщат в традиционни оправдания. Ние можем да продължим с причините. Къса пейка с недостатъчно качествени футболисти, отсъствие на класа при реализацията, неспособност да се играе в сгъстен цикъл. Да, Лига Европа допълнително изтощи отбора. И още, и още...
И ако Левски привиква със загубите, ЦСКА също е на път да го направи. Помним драмите след първите поражения от Миньор и Литекс. Вярно, сега на ред бяха три поредни "хикса", но само в тези три мача това са изгубени 6 точки.

Положението при "армейците" е почти огледално на това при вечния съперник, само дето там скандалите са повече. След деветия кръг в първенството ЦСКА изпусна маса точки. Всъщност във всички турнири спечели само два мача в този период - 1:0 срещу Свиленград за купата и 2:0 над Славия. Всичко останало беше различно от победата. Затова и ЦСКА няма да зимува на първото място в класирането.

Проблемите от спортно-техническо естество на "Армията" са сходни с тези при "сините".
И там скамейката е къса, реализацията куца
Ами в последните си 4 мача в различните състезания "червеният" гранд вкара точно един гол - при споменатата победа над Свиленград. Не че на "Герена" е по-различно.

Изобщо грандовете ни са като близнаци. Като Нане и Вуте, които се радват единствено при неуспехите на съперника. Издънките им на терена и извън него бяха толкова много тази есен, че е трудно човек да си ги припомни всичките.

При това прииждане на мътни води Литекс, изглежда, най-добре умее да лови риба. Просто ситуацията е такава, че сега е моментът "оранжевите" да се възползват от слабостта на "сини" и "червени" и да превърнат есенната си титла в официална.

Като за последно този полусезон чухме и плач срещу съдията. Сега на ход беше Монтана, който остана с 9 души още в началото на мача срещу Черно море. Но това едва ли изненадва някого.
А пролетният дял се очертава кървав.


Както за златните медали, така и за зона "Европа", за която претендират мнозина. Локомотив (Сф), Черноморец, Славия, Черно море, дори Миньор искат да отхапят парче от баницата. Същевременно в колко клубове въздъхнаха: "Добре дошла, футболна зима", ако трябва да перифразираме познатото журналистическо клише. Въпросът е обаче дали и кой ще се възползва от паузата. На нея се надяват Левски и ЦСКА в едната половина на таблицата, Ботев, Локо (Пд), Берое, Локо (Мездра) - в другата. И кой ли още не. Всеки чака пари отнякъде, за да се закрепи в кризата.

До пролетта обаче ще изтече толкова много вода, че да се ангажираме с прогнози, би било лудост. Левски и ЦСКА може да направят добра селекция, но може и да не направят. В Пловдив може да се сдобият с нови собственици, но може и да не се сдобият. При толкова много неизвестни и толкова много проблеми тук и там не ни остава нищо друго, освен да се присъединим към онези, които едва доплуваха до спасителния бряг, и да възкликнем: Добре, че полусезонът свършва!