Кристовао Рамос реши българското дерби и Левски победи ЦСКА. Това беше първата „синя” радост от много време насам. Разочароващият сезон свали гарда на левскарите ниско, но този клуб е най-опасен, когато е притиснат плътно до стената.

На „Васил Левски” се играеше „балонен футбол”. Топката предимно летеше на високо, качеството на продукцията не бе зашеметяващо, но това не е новина. Едните излязоха на Националния стадион след невероятна серия от победи и силно надут балон, другите пък отдавна бяха сравнени със земята, като това определено не беше станало без наличните на обективни причини. Както често се случва в този мач, на никой не му дреме за формата. Тя просто не е от значение.

Двата отбора заложиха на по-предпазливи състави, което ако предпочетем да бъдем гадни, може да го превърнем и в страхливи. Явно залогът беше отново повече от голям. Едните гонят титла, а другите участие в Европа. Левски не е пропускал турнирите на УЕФА от над 20 години, което е постижение задължаващо футболистите му.

Спечели по-хитрият, по-надъханият и отборът с повече спортен шанс. „Сините” знаеха, че този мач е последната възможност и не я пропуснаха. ЦСКА пък така и не си повярва, че е истински фаворит. „Армейците” са първи, но ако прегледаме футболистите по постове, въпросът, кой е по-добър е доста спорен.

Най-добрите в Левски лесно могат да бъдат откроени н тази среща. Вратарят Пламен Илиев направи впечатляващо второ полувреме, което отчая футболистите на Стойчо Младенов. Той загатна, че наистина може да се превърне в сериозна фигура. Мюлдер и Пинто изиграха солиден двубой, двамата крайни бранители на Левски бяха доста по-активни от „червените” си колеги. Калво и Рамос също показаха ниво, а битката дойде от страна на българите в Левски. Най-оплютите в последните месеци – Иванов, Йовов, Гаджев, Старокин и Димов.

„Рамос ще изпрати Левски в друга орбита”, това каза преди време Станимир Стоилов, когато „сините” привличаха португалецът от Анортозис. Тимът от „Георги Аспарухов” все още не е в никаква орбита, но Кристовао събра много точки с този ценен гол.

Ясен Петров пък си вкара главата в торбата с по-дефанзивния състав, който пусна, но рискът му излезе оправдан. Включването на Милиев минути преди края напомняше на онази смяна срещу Лил, когато Иво Иванов си вкара автогол, но този път тя не донесе беда, напротив. В месеците далеч от клуба, Петров не каза нито една дума срещу „сините”. Проявата на лоялност сега му се върна и той победи ЦСКА в труден момент, което говори за хубаво свършена работа в изключително напрегнато време за всички в Левски.

След миналото „вечно дерби” Левски поиска оставката на Коце Костадинов, заради свирката на Таско Тасков, този път плочата е обърната. ЦСКА протестира срещу Николай Йорданов. Така ще е докато го има дербито. То е живо въпреки средняшкия футбол. Двете агитки направиха невиждани неща по време на двубоя, някои от които са трудни за описване. Фолклорът около тази битка е повече от любопитен и разнообразен.

В този ред на мисли вече сме наясно с един ключов за целия футболен свят въпрос. След мача Реал – Байерн много хора издирваха топката на Серхио Рамос. Колажите я пратиха на Луната, където и Йовов търсеше една изритана от него преди години. Топката на Рамос е открита. Топката на Рамос е в мрежата на ЦСКА.