Най – великият българин, Васил Левски, е роден на този ден преди 170 години. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 6 юли стар стил 1837 година в Карлово.

На 24 години, под влиянието на Георги Сава Раковски, Левски се посвещава изцяло на революционното дело. Владее отлично турски, гръцки и арменски, което е от полза в дейността му.

През 1862 година заминава в Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради своята ловкост и храброст получава прозвището Васил Левски.

Развива бурна революционна дейност . Идеолог и организатор е на Българската национална революция. На 27 декември 1872 година е заловен от турците. Осъден е на смърт чрез обесване. На 18 февруари на 6 февруари стар стил 1873 година присъдата е изпълнена в околностите на София. Днес на това място се издига паметника на Васил Левски.

През 2007 година, в допитване на държавната телевизия, Васил Левски е обявен за най- великия българин. В началото на миналия век основатели на футболен отбор са решили той да носи името на Апостола на Свободата- Левски. Така е създаден футболен клуб Левски през 1914 година.

Днес милиони българи се прекланят пред паметта на Васил Левски. Немалка част поднасят и цветя на неговите паметници в цялата страна.