Вечното клише гласи, че селекцията е отворен процес. В последните сезони Левски по правило привличаше футболистите бавно и протяжно, а някои от тях пристигаха след като мачовете вече бяха започнали. Повечето от новите идваха на „Герена“, за да реанимират своята кариера. Този път „сините“ действат далеч по-бързо, а една от причините е подобреното финансово състояние на клуба.

До този момент Георги Иванов и Стойчо Стоев могат да се похвалят с четири нови попълнения. Левски вече подписа с Франсис Нар, Александър Александров, Мехди Бурабия и Сърджан Лукин. Спортният директор анонсира с усмивка, че Левски ще вземе още двама – нападател и крило.

Трима от новите са били категорични титуляри в своите отбори през сезона. Бурабия направи впечатление с добри изпълнения в Черно море. В играта му има и един лош нюанс. Французинът с марокански корени е страстен колекционер на глупаво извадени картони – жълти и червени. При неговия трансфер е спазено едно от новите неписаните правила в Левски, което сочи, че се търсят футболисти в добра възраст. Млади, които в бъдеще да бъдат продадени на печалба. Упражнение, което не се получава на клуба от години. Мехди е на 24 години и се явява заместникът на Гаджев.

Първият нов на „Герена“ през зимата бе Франсис Нар. Ганаецът пристигна от тоталния аутсайдер в Чехия – Баник Острава. В последните месеци не е виждал победа на живо. 21-годишното крило също се е прочул с буйния си нрав. Тъмнокожият футболист има във визитката си бронзов медал от световен шампионат за юноши под 20 години, но това не дава гаранции. Левски, а и много други са се парили от подобни футболисти. На този етап Нар впечатлява със скоростта си, а на „Герена“ имат крещяща необходимост от бързина в играта. 

 Единственият българин в „синята“ селекция е Александър Александров, който има богат опит, добит в Черно море и Лудогорец. Той е единствената резерва, която акостира на „Герена“ през този трансферен прозорец. 29-годишният стопер изигра само три двубоя за Лудогорец от началото на сезона. Познат е отлично на Стойчо Стоев от съвместната им работа в Разград, което говори, че привличането му е премерен риск.

Вчера на „Георги Аспарухов“ пристигна Сърджан Лукин, който заедно с Александров ще трябва да заменят напусналия Белаид. Румънецът също е на 29 години, което говори, че Левски залага на рутината в отбрана. Лукин е откритие, за родния пазар, на Станимир Стоилов, което е надеждна информация. Запознати твърдят, че в Ботев е демонстрирал способността да се адаптира бързо, което е важно качество. Лукин говори сръбски, а това ще помогне за комуникацията с вратаря и останалата част от отбраната. Неговата цел е ясна. Сърджан ще търси завръщане в националния отбор, който през лятото ще играе на Европейското във Франция.

Стойчо Стоев може да е спокоен от още един факт. Всички нови си имат „жълти карти“. Александров стана свободен агент в първия ден от новата година. Нар и Бурабия бяха закупено по надлежния ред, а Лукин скъса договора си с Поли, за да подпише с родния гранд.

Сега идва и най-пипкавата част от селекцията. Централният нападател е голямата болка на треньор, ръководство и фенове от началото на сезона. Очевидно „сините“ бързат с попълването и на тази дупка в отбора. 

 На първата си пресконференция Стоев говори доста по темата „пари“ и тяхната стойност във футбола. Ако върнем лентата с една година назад, треньорът на Левски трябва да е доволен от новата ситуация. Преди 12 месеца „сините“ събираха средства за лиценз и се червяха за едни 10 000 евро, които бяха нужни за привличането на Емил Нину. Онзи отдавна забравен румънец е титуляр в лидера на кипърското първенство, но това е съвсем друг въпрос...

Очевидно е, че Левски действа бързо и целенасочено. Оценката за селекцията обаче не се прави сега, а към края на сезона. Не може да се отрече, че се действа с размах. Селекцията се случва сравнително бързо, а на моменти и смело. Остава новите попълнения да са достатъчно сръчни и да свършат работа на Левски.

Не бива да се подценява едно сигурно попадение в селекцията. Привличането на Роко Перота може да се окаже голям удар. Италианският специалист е призван да повиши функционалното равнище на Левски, а отзивите за работата му са отлични.