....Преди малко повече от 3 месеца....

“Въпросът дали Спартак ще оцелее не стои на дневен ред, ние се целим по-високо...” Такива бяха твърденията на ръководните кадри в клуба в края на есенния полусезон. Афишира се сериозна селекция, а имено напълно нов отбор с доказани имена. Стартира чистката в тима, при която бяха освободени Станимир Георгиев, Троян Радулов и Иван Тодоров, а малко по – късно същата съдба щяха да имат Тодор Радомиров, Николай Филипов, Диян Кателиев и Иван Вълков. Феновете започнаха най-после да усещат мирис на класа с марка “Спартак”, както и да бленуват сериозни успехи на любимците си по родните терени. А предпоставки за това наистина имаше: клубът е обезпечен финансово от двамата съпрезиденти Иван Динов и Иван Славков, създадено бе акционерно дружество с Община Варна, с което стадион “Спартак” и прилежащите му площи е отдаден на концесия за срок от 30 години. Всичко това започна постепенно да връща публиката на стадиона, защото Спартак обещаваше да не е посредственият отбор от последните няколко години.

Имената на футболистите, привлечени в Спартак през зимната пауза, благодарение най-вече на сериозните контакти на доказан специалист като Мирослав Миронов, звучаха повече от обещаващо: сърбите Велимир Иванович и Будимир Джукич, нигерийците Еманюел Баба и Дениран Ортега, привлечените от Левски Богомил Дяков и Дарин Тодоров, подвизавалият се в Черно море Кунчо Кунчев, преминалият през Славия Иван Найденов, както и Росен Каптиев и Младен Стоев, които са носели екипа на столичния Локомотив.. С изключение на финалния мач срещу Локо Пд в Албена, отборът в този си състав загатна при участието си в турнира за сериозен потенциал, за което красноречиво доказателство е солидната агитка, която го подкрепяше на 30 километра от морската столица.

.....След малко повече от 3 месеца...

Дни преди старта на пролетния дял от шампионата розовият пъзел в Спартак се пропука. Като гръм от ясно небе дойде новината, че четирима от чужденците, които оформят гръбнака на новоизградения отбор не могат да бъдат картотекирани навреме. Удар не само за феновете на тима, но и за старши треньора Мирослав Миронов. Специалистът, които обиграваше през подготовката един отбор бе принуден да залага още в първия мач на друг, коренно различен-без въпросните Иванович, Джукич, Ортега и Баба, предвид и кадровите проблеми без още 4-има основни играчи.

Логичното се случи срещу Литекс-първа домакинска загуба и недоволство от страна на феновете... Още преди да се съвземе от ловешката плесница “орязаният” състав на Спартак има пред себе си ново сериозно предизвикателство-шампионите от Левски. Изгледи да бъдат картотекирани чужденците-никакви! А предстои трудно гостуване в Самоков, и тежки мачове срещу ЦСКА във Варна и Славия на “Овча Купел”. Ако и до тогава картотеките останат блян при групата от 15-16 души, с която разполага Миронов, вече целта пред отбора ще е коренно различна-борба за оставане.

....Ето защо сега, дни преди домакинството срещу Левски, някой в Спартак трябва да се изправи и открито да заяви пред феновете на отбора, както и пред медиите, кой носи отговорността за допуснатия гаф със забавянето на картотеките на четиримата играчи... Дали причината се крие някъде по етажите на Агенцията по заетостта, или някой във варненския тим не си е свършил работата. Ако е чисто бюрократична, защо никой от ръководството в клуба не протестира или потърси отговорност публично…. Ако ли все пак причината се крие в некоординираност на действията на отговорните за картотекирането хора в клуба, нека те намерят сили и застанат редом до треньора и признаят своята грешка. Защото при това мълчание не е нормално единствен Мирослав Миронов да бъде атакуван по пресконференции с въпроси, касаещи картотеките, след като отговорността на старши треньора е друга, а не административна. След като през цялата зимна подготовка Миронов е тренирал и обигравал един състав, а е принуден да стартира в първенството през пролетта с друг – коренно различен, не е честно той да „се черви” и дава обяснения защо отборът не е успял да победи Литекс и защо е допуснал такива голове и т.н.

Някой трябва да поеме отговорността за този гаф, защото в противен случай са възможни всякакви интерпретации в медиите и сред феновете, както и въпроси от рода: „Спартак” не е ли включен на автопилот ?”