Новият треньор на Литекс Станимир Стоилов даде пресконференция час преди първото занимание на тима в Ловеч. Бившият наставник на Левски говори пред официалния сайт на „оранжевите” за целите на отбора, плюсовете, минусите, както и за екипа си.

- Г-н Стоилов, какви са първите ви впечатления от Литекс?
- Идвам в един отбор, който в последните 12 години е неизменна част от евро турнирите. Литекс е тим, който се наложи като име, като фактор в българското първенство. Това е тим, който е печелил титли и купи. Най-важното обаче е, че Литекс има футболен потенциал, който аз като треньор съм задължен да развия. Клубът притежава играчи със сериозен опит и капацитет. Става въпрос за футболисти, които могат да направят голяма стъпка към своето развитие, за да може отборът да изглежда по значително по-добър начин. С нищо не мога да си променя мисленето или идеите за футбола. Така че футболът, който искам отборът да играе, трябва да бъде атакуващ. За да радваме хората в Ловеч. Нормално е с това да повишим резултатите, защото ако не играем добър и атакуващ футбол, те трудно могат да се постигнат.

Изцяло ще се концентрираме върху работата по изчистване на грешките. Основно ще работя върху атакуващия стил на Литекс, който според мен е прекалено изчаквателен и прекалено плах за възможностите на тима и името му. През миналия сезон отборът спечели доста важни мачове като дербита, но аз лично не харесвам такива измъчени победи. Ще се опитам с повече игра да променим нещата. Наблюдавах доста дискове с играта на отбора и съм убеден, че той има потенциал. Затова ще поставя сериозни изисквания към играчите и към тяхното поведение на терена.

- Липсата на атакуващ футбол ли беше причината за тези спадове в играта на Литекс?
- Не искам да коментирам какъв е бил стилът на игра на моите предшественици. Няма да е коректно. В Литекс преди мен са работили доста добри специалисти – големи треньори като Михай Стойкица, Люпко Петрович, Ферарио Спасов и Димитър Димитров – Херо. Тези хора са оставили следа в Ловеч, така че аз не заварвам някакво военно положение. Заварвам един сериозен отбор. Пак казвам, че отборът има сериозен потенциал. Няма нужда да хвърляме кал върху предишните наставници. Така са преценили, с такъв стил са играли. Оттук нататък аз казвам какво да се прави.

- Кои играчи ще бъдат освободени и кои нови започват с тима?
- Няма да има освободени играчи. Литекс в момента притежава група футболисти, която не е голяма. Същевременно двама от основните футболисти – Йеленкович и Генчев, бяха продадени. Така се отваря сериозна дупка в средата на терена. Затова ще търсим хора, именно за там. Трябват ни един или двама, за да можем да засилим конкуренцията. Йеленкович и Генчев бяха двама важни играчи за тима и това ни кара да бъдем много внимателни в избора си за техни заместници. Имаме и само двама централни защитници – Камбон и Пламен Николов, така че и там ще потърсим евентуално подсилване, което да вдигне още класата на отбора.

Други кой знае какви покупки на този етап не се очакват по простата причина, че нямахме достатъчно време с екипа ми да работим по селекцията. Не искаме да сгрешим в избора си, което да се окаже в тежест на клуба. Сега ни трябва само малко конкуренция на отделни постове. Иначе всичко друго е повече от перфектно. Забравих да спомена, че и Петър Занев се връща от Испания. Миналият сезон всички играчи се представиха под възможностите си, върху това трябва да работим. Основното нещо, което всички трябва да си набият в главите, е че аз работя с една много важна дума – дисциплина, във всички разновидности. Ще искам от играчите да изпълняват стриктно това, което им е зададено като задача на терена. Нищо повече. В това отношение ще бъда изключително строг.

- Ще привличате ли момчета от академията „Литекс”?
- Разговарях с Ферарио Спасов, уговорихме се две, три момчета от школата да започнат да тренират с първия отбор. В процеса на работа, ако трябва ще ги увеличим.

- Какъв ще бъде екипът ви?
- Помощници ще са ми Цанко Цветанов, Саид Ибраимов, Николай Димитров и Витомир Вутов.

- След като вкарахте Левски в Шампионската лига имате ли амбиции да сторите същото с Литекс?
- Първото нещо, което трябва да направим, е да мислим как да подобрим качеството на игра. Разбира се, трябва да направим всичко възможно да влезем в групите на УЕФА. Въпреки че се очаква да сме непоставени, което ще доведе тежък жребий. Ще се стремим да трупаме колкото може повече точки и да повишим коефициента си. Защото при евентуална титла да имаме възможност по-лесно да влезем в Шампионската лига.

- Ще имате ли проблеми с адаптацията?
- Не би трябвало. Зависи от мен и футболистите как ще се представим. За нас няма да има оправдание, защото всичко в клуба е на високо ниво. Желанието на собственика ни е да нямаме никакви проблеми. Надявам се ние също да отговорим на условията, които са ни създадени.