От рано тази сутрин яки мъже в черно и военни в камуфлажи крачат с автомати на стадион Локомотив. Футболистите не се допускат до терена, махнати са мрежите от вратите. Около входовете на съоръжението се разположени бронирани черни джипове, лимузини, уазки и друга военна техника. До „Клуб на привържениците на Локо София” са разпънати тенти и маси с храна.

Това е описание на картината в квартал Надежда, която ще остане такава до утре вечер. Причината – нова холивудска продукция.

Гонг бе допуснат до първите снимки на филма „Директен контакт” на стадион „Локомотив”. Лентата е на американската филмова компания „Ню Имидж" и за два от 40-дневния си снимачен период, е превзела съоръжението на червено-черните. От 7 часа сутринта екипът трескаво работи по заснемането на част от каскадите и екшън-сцените на и около терена на столичните железничари. Футболистите са преотстъпили за две денонощия тревата и пистата на холивудските персони.

Благодарение на Дани Лернер - режисьор и продуцент на екшъна, успяхме да запаметим част от лицата и престрелките. Звезда в лентата е гигантът Долф Лундгрен. Железният юмрук на Холивуд, който е родом от Швеция, познава добре София, след като няколко пъти е снимал тук.

Въпреки статута си на холивудска звезда и богата творческа биография (над 38 филма), той с усмивка и любезно се поздравява с всички. Не му личи, че е на 50 години. По 196 сантиметровото му всичко е мускулна маса.

Трудно е и намирането на негов дубльор за по-опасните каскади. Долф призна, че очаква у нас да дойде семейството му – съпругата му Анет Квиберг Лундгрен, която е дизайнер на скъпоценности и моден стилист и двете му дъщери. Долф няма нужда от много обяснения – той знае сценария, има опит с оръжие и ефекти.

По образование, той е инженер-химик. Това му е помагало и при снимките на Роки 4, Снайперистът, Универсален войник, Механикът и др. Спортът е в кръвта на актьора, сценарист, продуцент и режисьор на свои проекти. Шведът е европейски шампион по карате в тежка категория за 80-81 година, първенец на Австралия за 1982-ра.

Освен факта, че днес и утре снимките, престрелките и каскадите ще бъдат на стадион „Локомотив”, родният спорт в екшъна ще бъде представен и от волейболната ни легенда Любо Ганев, за когото това е втори филм в партньорство с Лундгрен. За утре бяха отложени снимките с хеликоптер и бронирани волги до базар „Илиенци”.

Любо Ганев и Ути Бъчваров ще се включат в снимките от утре и главно на закрито. В продължение на четири седмици в снимачна площадка ще бъдат превърнати още популярно заведение, различни места в Панчарево и закрити декори в „Ню Бояна”. Снимките по-късно ще се пренесат в Равно поле.

Гонг забеляза, че е „изтрит” част от надписа на стадиона – ПФК Локомотив София АД, вече е без София. Причината – да не се разбира, че това е България.

По сценарии Долф играе Майк - затворник със секретна мисия. При успех той ще получи законно освобождаване от затвора. Първоначално Майк смята, че е нает от правителството, но по-късно разбира, че работи за американски бос от подземния свят. Целта - да спаси отвлечената му дъщеря Ана (Джина Мъри Мей).

Разследването показва, че момичето е завлечено в България, където Майк идва да я търси. Изненадващо е, че по сценарии отвличането й е заблуда. Както всеки екшън и този филм има хепиенд, като Майк и Ана се влюбват и заживяват в охолство. „Лошите” у нас са Ути Бъчваров, Любо Ганев, Майкъл Паре, Владимир Владимиров, като Башар Рахал е в камуфлаж с пагони на генерал и Калашников в ръка.