Славия завърши по подобаващ начин годината с повече от убедителна победа на гости на високолетящия напоследък тим на Пирин. "Белите" разпиляха съперника си с 3:0 в Благоевград и така прекъснаха серията му от шест поредни мача без загуба, благодарение на която "орлетата" излязоха от опасната зона. 

При това, столичани стигнаха до победата с уникални попадения. И Антон Карачанаков, и Ивайло Димитров, и Иван Вълчанов отбелязаха истински шедьоври в мрежата на Красимир Костов и донесоха трите точки за гостите, благодарение на които те се установиха твърдо на петата позиция. 

Мачът започна равностойно, като "орлетата" бяха по-активни в началото, носени на крилете на самочувствието от поредицата си добри мачове. Те обаче така и не стигнаха до чисти положения, въпреки опитите на Маркиньос и Мартин Тошев да създават такива. Румен Сандев също пробва късмета си от дистанция, но не неуспешно. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


За гостите бившият играч на Пирин Антон Карачанаков и Доде Ндонгала по двата фланга не спираха да тормозят противниковата защита, но това рядко водеше до сериозни опасности в първата третина на мача. В интерес на истината и двата тима разчитаха предимно на статични положения и при едно от тях "белите" поведоха. 

В 27-та минута Антон Карачанаков би отдясно на наказателното поле, фалцовият му изстрел тупна пред вратаря Костов и го подлъга, което го накара да отплесне топката в мрежата си и резултатът беше открит в полза на столичани. Последваха интересни моменти пред вратата на гостите, но Илия Карапетров не можа да преодолее Георги Петков. 

До края на първата част обаче повече положения не се получиха пред двете врати и така тиомвете се оттеглиха на почивка при гол аванс на "белите". Малко след подновяването на играта обаче всичко в този мач вече беше решено и славистите подпечатаха успеха си, след което започнаха да се забавляват на терена. 

Първо в 50-та минута те удвоиха преднината си със страхотно попадение. Дуде Ндонгала намери Ивайло Димиттров в наказателното поле и нападателят на "белите" с прекрасно изпълнение със задна ножица преодоля Красимир Костов за втори път. Този път стражът нямаше какво да направи. 

В 61-та минута на практика всичко в този мач свърши. След уникална атака, при която Антон Карачанаков центрира към Ивайло Димитров и той с пета я върна към Иван Вълчанов, последният от воле от над 20 метра препарира Костов за 3:0. Попадението беше уникално красиво, а в този момент "белите" се забавляваха на терена. 

Те правеха смъртоносни контри, а Илия Карапетров изпусна едно от малкото положения за домакините. Ндонгала не спираше да тормози защитата на "орлетата", а центриранията му постоянно вещаеха опасност. Славистите бяха близо и до четвърти гол в 76-та минута, когато Димитър Пиргов с глава нацели горната греда след центриране от корнер. 

В крайна сметка гостите намалиха оборотите и спокойно дочакаха края на мача. "Орлетата" опитаха нещо като натиск, но Антонио Хаджииванов и Мартин Тошев по никакъв начин не успяха да затруднят Георги Петков и в крайна сметка мачът приключи с убедителен успех с 3:0 на гостите от София. 

Така Славия се закова на петата позиция и събра 31 точки в актива си, които до момента оставят тима само на четири от върха. Пирин си остава предпоследен с 16 точки, но може да бъде застигнат след дербито на дъното между Монтана и Ботев в неделя. Но все пак със сигурност няма да е последен през зимната пауза.