Датата е 16 юни 2014 година. Черно море обявява привличането на Матиас Курьор. Име, което не говори нищо на феновете на варненския клуб, но което ще остане завинаги в неговата история.

Още в първия си сезон в отбора, нападателят от Мартиника бе лидер в листата на голмайсторите в Черно море, а сега изглежда ще повтори това постижение. Но най-важният момент от неговия престой в България бе на 30 май 2015 година, когато отбеляза победното попадение във финала за Купата на България срещу Левски.

„Не се смятам за герой. Герои са тези, които променят света. Не помня точно какво се случи, защото всичко стана толкова бързо, след като вкарах гола.Чак когато се върнах в Мартиника, осъзнах какво съм направил. След като ме канеха за интервюта в местните телевизии и получих над 200 съобщения във Фейсбук – тогава разбрах какво съм постигнал. Гледах гола си в Интернет и все още съм впечатлен от постигнатото. Това е незабравим момент за мен и винаги ще го помня”, каза Курьор.

Успехите, постигнати от Курьор и Черно море, се дължат и на добрата атмосфера в съблекалнята и отношенията между играчите.

„Имаше много забавни моменти. Във Фейсбук пусках клипове, които показват как се забавляваме в съблекалнята. С Бакари, Стенио, Кулибали… Аз съм човек, който обича да се забавлява”.

Но сега, след 2 години в Черно море, Курьор обяви, че ще се раздели с варненския клуб.

Отборът на Черно море гостува на Локомотив Пловдив от 18 часа в неделя, 22-и май, като мача от 35-я кръг на А група можете да следите в Gong.bg, да гледате в Gong Play и по телевизия Diema, както и да слушате по Дарик радио.

„Преминах един етап от своята кариера. Сърцето ми казва да остана в Черно море, но аз искам да играя в отбор, който печели титли и участва в европейските клубни турнири. Тръгвам си от Черно море заради своята кариера. Хората от клуба направиха всичко за мен, бяха винаги с мен, съотборниците ми – също. Никога не съм се влюбвал в клуб, но сега се влюбих в Черно море. Ако някога се завърна в България, ще бъде с екипа на Черно море. Нямам желание да играя за друг български отбор“, добави Матиа Курьор в предаването „Преди кръга в А група“ по Diema Sport.

В отсъствието на Курьор, варненският тим ще се нуждае от нов реализатор, който трябва да отговори на високи изисквания.

„Нужна е много работа, трябва да дадеш максимума от себе си и да се предпазиш от контузии. Също така трябва да се стремиш да бъдеш на точното място в точния момент – поне аз се опитвам винаги да го правя. Всичко е плод на отборната работа. Треньорът също ми помогна много, за да стана по-добър голмайстор”.

Феновете заобичаха Матиа Курьор, а той също обикна Черно море и Варна. И преди сбогуването с отбора, футболистът от Мартиника отправи пожелания към клуба.

„Пожелавам на Черно море да печели трофеи. Искам един ден да се завърна на Тича, за да гледам мач на отбора. А защо не – и да участвам в него. Черно море е клуб, който заслужава уважение. Може би феновете някой ден ще ме забравят, но аз никога няма да забравя тях.”

Пожеланието бе придружено и от специално послание към привържениците на варненския клуб.

„Само Черно море, клуб номер 1 в България!”