Ботев Пловдив инкасира първата си загуба за календарната 2015 година, след като в среща от 24-ия плейофен кръг на А група отстъпи у дома срещу Литекс с 0:1. В мач номер 100 за Томаш Иршак „канарчетата“ най-после инкасираха попадение след подновяването на шампионата. Страхил Попов беше точен за тима на Красимир Балъков, като това бе негов втори гол в трите двубоя срещу този съперник дотук през кампанията.

Със сигурност най-дискусионният момент от мача бе след час игра, когато попадение на Божидар Васев бе отменено заради засада. Домакините протестираха остро, но в крайна сметка съдиите застанаха зад решението си, а минути по-късно Попов отбеляза гола, който остави ловчанлии четвърти в класирането.

Срещата нямаше най-атрактивното начало, като двата отбора прекараха първите 15 минути по-скоро в изучаване тактиката на съперника. Все пак „канарчетата“ успяха да наложат териториален превес и опитваха преса в половината на Литекс, която затрудняваше доста ловчанлии. Иван Цветков и Цветелин Чунчуков показаха добро разбирателство помежду си, но отборът на Красимир Балъков се справи с ранните им набези.

Едва в средата на първата част Ботев стигна до първата си реална възможност за гол. Лъчезар Балтанов бе оставен ек на ек срещу Иван Горанов отдясно по нападението и успя да центрира към далечната греда. Там Винисиус Баривиейра не излезе никак убедително и Мариян Огнянов го изпревари само че не можа да насочи изстрела си с глава в очертанията на вратата.

Едва в края на полувремето Литекс стигна до нещо по-интересно пред вратата на противника след находчива игра на Румен Руменов. Игралият като ляво крило халф получи топката пред дъгата и с две лъжливи замахвания си отвори коридор за стрелба, като насочи кълбото под гредата. Ударът беше в обсега на Адам Стаховяк, който с една ръка изби в корнер.

Втората част също нямаше зрелищно начало, но точно след 15-ина игрови минути на „Коматево“ стана много горещо. Първо в 60-ата минута домакините проведоха чудесна атака отдясно, където двойно подаване с Балтанов позволи на Иршак да навлезе в наказателното поле и да шутира от 6-7 метра. Винисиус спаси, но топката отиде у Огнянов, който нанесе посредствен и неточен удар. Божидар Васев бе заел позиция при далечната греда и отклони кълбото в мрежата, но съдиите отмениха попадението заради засада въпреки бурното недоволство на феновете.

Само три минути по-късно и преди страстите по трибуните да са утихнали Литекс поведе в резултата. Пауло Регула центрира меко от пряк свободен удар, а Адам Стаховяк излезе неразчетено и позволи на отскубналия се Страхил Попов с глава от около 8 метра да намери мрежата – 1:0 за гостите.

В заключителните минути Литекс тотално се преориентира към игра на контраатаки, които бяха доста редки, тъй като ловчанлии хвърлиха доста сили да се бранят. Томаш Иршак в 85-ата минута беше най-близо до изравняването, но ударът му от дистанция прелетя далеч от дясната греда.

Накрая Маарс можеше да накаже оредялата отбрана на домакините, след като получи пас от Милчо Ангелов и обстрелва от около 17 метра. Адам Стаховяк бе на мястото и изби топката, която летеше към долния му ляв ъгъл.

По този начин Литекс събра 43 точки на сметката си и остава четвърти, тъй като Локомотив София победи Берое и има същия актив, но е с по-добри показатели в директните мачове. Ботев остава на дъното в първата шестица с 37 точки.