Локомотив Пловдив продължава да мечтае за евротурнирите. Това стана след важна победа над последния в класирането Монтана с 2:0 на домашен терен. Така четвъртото място е в обхвата на "железничарите" и може да се окаже на ръка разстояние, ако Славия загуби мача си с Лудогорец в понеделник. 

Иначе ветераните Мартин Камбуров със 17-ия си гол от началото на сезона и Емил Гъргоров в края оформиха изключително важния успех, който беше четвърти поред за тима им, и отчаяха гостите си в борбата им за избягване от позицията за плейоф за оцеляване с втория в Б група в началото на юни. 

Макар мачът да започна малко по-тромаво заради валящия над Пловдив дъжд, от самото начало си личеше в кой отбор ще е инициативата. "Железничарите" държаха инициативата, а противникът им се защитаваше, дебнейки шансовете си на контраатака. 

Така четвърт час измина в надлъгване, преди да дойде първата интересна ситуация в двубоя. Тя се откри пред Мартин Райнов. Тогава Емил Гъргоров го намери почти с гръб на стрелкова позиция на около 8-9 метра фронтално срещу Ивайло Василев. Халфът обаче стреля на около 10-ина сантиметра в аут. 

Три минути след това "черно-белите" имаха претенции за дузпа за нарушение на Раиф Мурадов срещу Димитър Велковски в наказателното поле. Реферът Никола Попов обаче замълча и не даде нищо. 

Така се стигна до 20-та минута, когато резултатът нормално беше открит в полза на домакините. Тогава Иван Минчев сбърка при изнасянето на една топка и тя му беше отнета от Димитър Велковски. Той пусна в наказателното поле към Мартин Камбуров, който финтира Асен Георгиев на два пъти и изстреля снаряд в близкия ъгъл на Ивайло Василев - 1:0. 

След това положение монтанци живнаха леко, но нямаха особено чисти положения. Иван Стоянов можеше на два пъти да се разпише, ако беше по-концентриран, но не беше. В 34-та минута той нахлу в наказателното поле и реши да играе технично, вместо да простреля Ясин ел Харуби и пропиля шанса. 

Двата тима продължаваха да се борят на тежкия терен и предпочитаха да стрелят предимно от далечна дистанция. Това важеше особено за домакините, но ударите им или летяха встрани от вратата, или Василев беше на мястото си. 

Така се стигна до продължението на първата част, в която беше направен и най-големият пропуск. Тогава при едно центриране от пряк свободен удар Иван Коконов за малко да си отбележи автогол, след като изстреля топката с глава в гредата на собствената си врата. При добавката Иван Иванов можеше да разстреля Василев от вратарското поле, но стреля над вратата. Така почивката дойде само при гол аванс на "железничарите". 

След нея домакините имаха бърз шанс да удвоят преднината си, но Мартин Камбуров не намери целта. В 48-та минута Атанас Илиев от Монтана поиска дузпа, но падна прекалено леко и реферът Никола Попов не даде нищо. 

Последваха няколко интересни шанса за Локо, но те не бяха оползотворени. "Железничарите" не спираха да стрелят от дистанция, но неточно или в ръцете на вратаря. При един такъв снаряд обаче можеше да падне и втори гол. 

В 57-та минута Мартин Райнов стреля от около 25 метра, топката летеше под гредата, но в последния момент я облиза от външната страна и излезе в аут. Така статуквото се запази, а шансове да бъде нарушено имаше още. 

В 62-та минута Ванчо Траянов изведе Емил Гъргоров зад защитата и на стрелкова позиция. Бадема стреля по земята, но вратарят Ивайло Василев отрази с крак. При ответната атака Иван Стоянов имаше шанс да изравни, но беше неточен, а впоследствие се оказа, че е бил и в засада. 

Хубав шанс за Монтана дойде едва в 68-та минута. Тогава една изритана топка стигна до Асен Георгиев пред наказателното поле и той би, но след рикошет в защитник, изстрелът му мина на сантиметри в корнер, от който нищо не последва. 

Последваха напрегнати минути на битка в центъра, в които двата тима гледаха предимно да не сгрешат. Гостите така и не поглеждаха по-смело напред, въпреки че имаха нужда от гол. Домакините пък продължаваха да обстрелват от дистанция. 

И при една такава възможност в 73-та минута можеха да стигнат до успокоителното второ попадение. Тогава Димитър Велковски стреля коварно от 12-13 метра, топката тупна пред Ивайло Василев, но стражът изби в корнер. 

Всичко в този мач приключи в 83-та минута. Тогава след грешка на Ивайло Василев при един корнер се стигна до втори гол. Вратарят боксира топката в краката на Емил Гъргоров, който от 6-7 метра прониза мрежата за 2:0. 

Малко след това Асен Георгиев можеше да намали за Монтана, но ударът му от страхотна позиция на 10-ина метра от вратата мина над горната греда. Веднага след това пък Веселин Марчев имаше на два пъти шанс да се разпише за трети път, но нищо не се случи. 

В крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и Локомотив взе важните три точки, с които има 43 в актива си. С тях се изравни с четвъртия Славия, на който му предстои мач с Лудогорец в понеделник. А "белите" засега имат предимство заради победите в преките двубои. Монтана пък остава на дъното с 21 точки и ще се надява Пирин да не вземе нищо от Левски, за да може да се реши всичко в директния сблъсък между двата тима.