Наставникът на Славия Александър Тарханов даде просторно интервю за предаването "А група токшоу" по Diema Sport. В него той разкри какви според него са слабостите в родния футбол, които е засякъл от престоя си досега в България. 

"В България има много технични футболисти, но те нямат игрова скорост. Много бавно се случват нещата, има много брак. Но всеки от тях владее много добре топката, което е хубаво", сподели Тарханов.

"Качеството и нивото зависят от много фактори. Ако трябва да сравнявам с Русия, там стандртът е много по-висок, все пак там ще се проведе Световното първенство. Има добри български футболисти в Европа и Русия."

"Но не мога да сравня тези, с имената от 80-те и 90-те години. А и националният отбор - спомням си как ни бихте с 1:0 1998 г. и се класирахте за Мондиала", сподели още руският треньор на Славия. 

Той разкри и как се е стигнало до ангажирането му начело на най-стария столичен клуб. Връзката е била осъществена от мениджъра Мирчо Димитров, който има силни позиции на руския пазар. 

"Със Славия се запознах още през 2011 г., имахме футболен празник в Самара. Показнихме ги чрез мениджъра Мирчо Димитров, с когото се познавам от 100 години. Играха децата и мъжете, после се зазпонзахме с Венци Стефанов и така стана връзката. Мирчо отдавна пък искаше да ме доведе тук." 

"Той постоянно ми намекваше за България, те дойдоха с Венци Стефанов в Москва, разговаряхме. Пет дни по-късно дойдох в България, изгледах няколко тренировки, видях, че школата е най-добрата. В цялата ми кариера само в Спартак Москва имах готови футболисти, а навсякъде трябваше да започна от нулата. В Криля Советов беше така, почнах от нулата, нямахме база, а стигнахме до бронза." 

"Не смятам, че съм в чужбина, винаги съм смятал България за братска страна. Работил съм в чужбина, в Литва. Бях във Ветра Вилнюс, там работих една година, там собствениците бяха руски бизнесмени", сподели Тарханов пред Diema Sport. 

Той сподели върху какво работи с тима си в момента. "Белите" са в серия от мачове без допуснат гол, но според специалиста, сега се разяснява повече на слабостите в играта в нападение. 

"По-лесно е да изградиш отбрана, отколкото атака. Въпреки че не допускаме голове, работим по-малко в защита. Повече време отделяме на атаката. Работим много върху техниката, искам да не губим лесно топката. Все още има много брак - в началния и заключителния стадий на атаките. Срещу Черно море влязохме 41 пъти в наказателното им поле, но не вкарахме", сподели Тарханов.

Следващият съперник на столичани е шампионът Лудогорец. Руснакът познава шампионите отдавна, а тепърва ще анализира изявите им от началото на пролетния дял на шампионата.  

"Сега ще изгледам 4-те мача от пролетта на Лудогорец. Гледал съм ги и преди, когато бяха в Лига Европа. Тогава следих Моци, много ми харесваше и го искахме в Урал. Сега атаката им е силна, сега изготвяме стратегия да им се противопоставим, но няма да ви я издавам. Страхотен плеймейкър имат като Марселиньо и трябва да ликвидираме всичките им силни страни, за да няма опасности към вратата ни." 

"Всеки мач е тест, но срещу шампиона е още по-сериозен. Искаме да покажем, че сме конкурентни на шампиона. Не обсъждаме на кое място искаме да сме в края на сезона. Имаме много млади момчета, много юноши тренират с първия отбор, но ги подготвяме и те тренират с нас. Те обаче още са деца, психологически са много млади и не трябва да го товарим с очаквания. Всеки от нас усеща вътрешно, че е страхотно да спечелим медали", сподели Тарханов. 

Накрая той говори и за възможното привличане на нападателя Атанас Курдов, който в момента тренира с отбора и е свободен агент. Той сподели и кой играч от родния шампионат е искал, докато е работил в Криля Советов. 

"Постоянно гледаме нови футболисти. Сега гледаме Курдов и трябва да решим дали може да ни помогне или не. Не е тренирал от три месеца, но трябва да го подготвим. На първо четене е добър футболист, но трябва да се подготви. Балджийски сам пожела да дойде, на мен ми трябват играчи като него." 

"В България идват много бразилци. Жоазиньо от тук отиде в Краснодар. И него го искахме в Самара, но просто нямахме пари за това", сподели още Тарханов пред камерата на Diema Sport.