Амбициозен, талантлив и уверен в способностите си. Тодор Неделев е сред най-проспериращите и вълнуващи млади таланти в българския футбол. След близо двугодишен престой в Германия, полузащитникът се завърна на родна земя. Под наем, той откликна на призива за помощ на своя бивш клуб Ботев Пловдив в борбата за оцеляване в елита. 

"Винаги съм го казвал. Много съм щастлив и да се върнеш там, където си отраснал, където си се чувствал най-добре, където си обичан от толкова много хора. Няма по-хубаво нещо от това за един футболист", коментира Тодор Неделев за предаването "Преди кръга в А група" по Diema Sport, което можете да гледате от 19 часа. 

"Нормално, че имаше голяма еуфория. Първи мач от втория полусезон. Дерби. Всички с голямо очакване го чакахме този мач и сме много щастливи за победата и се готвим за следващия", заяви Неделев по повод повторния си дебют с екипа на Ботев и то срещу Локомотив Пловдив. 

Ботев гостува на Пирин в неделя от 15.30 часа в мач от 22-я кръг на А група. Двубоя можете да следите в Gong.bg, да гледате в Gong Play и по Diema Sport 2, както и да слушате по Дарик радио. 

Въпреки двете години в чужбина, полузащитникът не усеща атмосферата различна. "Аз се познавам с всички и за мен няма ново. С почти никой не съм играл, но се познаваме, така че няма проблем”, коментира още Тодор Неделев и добави: "Всеки треньор има своите възгледи, но има много интересни неща, които да науча." 

За пръв път в своята кариера Неделев е изправен пред малко по-различна битка. "Мисля, че в момента отборът ни не е слаб и не трябва да сме на това място, но така се е случило. Вторият полусезон трябва да побеждаваме повече, пък кой знае къде ще стигнем", сподели Тодор Неделев. 

Израснал непосредствено срещу стадиона на Ботев Пловдив, юношата на клуба с любов си спомня тези детски дни: "Като живеех срещу стадиона, играех в Ботев. След мача еуфорията след победа да гледам как се прибирам към вкъщи и да гледам хората с жълто-черни фланелки, това е ценен спомен за мен." 

В живота на всеки обаче идва момент, в който трябва да се откъсне от комфортната си зона. Така през 2014 година Неделев преминава в германския Майнц. Кой е най-важният урок, който той научи в чужбина, и какво всъщност не достига на българския футбол, за да е конкурентоспособен на немския: "Търпението. Там научих какво значи това. Изисква се винаги да имаш търпение за хубавите неща и това е най-ценното, което научих." 

Пример за много млади момчета, Неделев остава скромен. Пловдивското момче отказва да се причисли към успелите в тази професия. "Не съм се доказал като футболист. Може би в България вече да съм се доказал, но в Майнц още нищо не съм доказал, така че има още много какво да уча и да усъвършенствам", заяви Неделев. 

Годините със сигурност крият още много хубави мигове за младият Тодор Неделев. Прицелен в това един ден да се превърна в лидер на Ботев Пловдив, полузащитникът беше поощрен преди мача с Пирин Благоевград от бившият футболист на „канарчетата” – Алекс Колев, да се превърне не само в лидер в дългосрочен план, но и в човекът, който още този уикенд да се отчете с победния гол и да донесе точките на своите. 

"Точно лидер, не знам… Може би ми трябва още малко време. Готов съм обаче да бъда лидер и ако мога да решавам мачове", завърши Тодор Неделев.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS