Жуниор Мапуку спечели делото срещу Берое на първа инстанция. Старозагосркият районен съд отсъди в полза на футболиста, като прие договора на играча със заралии за прекратен.

Припомняме, че Мапуку се позова на чл. 326 ал.1 от Кодекса на труда и във връзка с чл. 220 от същия Кодекс прекрати контракта си, като плати обезщетение в размер на три месечни заплати. Управата на тима обжалва и така се стигна до намесата съда, който уважи иска на Мапуко.

Това решение е прецедент за българския футбол, като до момента не е имало подобен казус.

Същевременно до края на януари 2016-а година ФИФА трябва да обяви своето становище по случая.

От друга страна, Берое има право да обжалва решението на районния съд пред окръжния съд в двумесечен срок.

Казусът „Мапуку“ обаче постави доста въпроси в българския футбол на дневен ред. С оглед на това, че договорите на футболистите в А група се регламентират от Кодекса на труда, в подобна ситуация всеки футболист, който не желае да продължи кариерата си в даден клуб би могъл да се позове на въпросните членове и алинеи и да прекрати трудовите си правоотношение с клуба.

А ето и какво гласи текстът на чл. 326 от Кодекса на труда:

Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.

(5) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)

чл. 220 от същия кодекс гласи:

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.

Уточняваме, че в договорите на клубовете с играчите фигурира изрична клауза, че в случай на спор, въпросът ще се реши съгласно разпоредбите на българското законодателство.