Славия взе първа победа в А група през пролетния дял, след като спечели гостуването си на Ботев Пловдив в 23-ия кръг. Дебютният гол на Сердер Сердеров се оказа достатъчен за успеха с 1:0, който удължи серията на „белите“ без допуснат гол след подновяването на шампионат на 3 мача.

Финалните минути на сблъсъка преминаха изцяло под диктовката на нервите, като в продължението Лъчезар Балтанов си изкара два напълно ненужни жълти картона и бе изгонен.

Победата временно изкачи Славия до третото място с 35 точки, колкото има и вторият Левски. Ботев остава 6-и с 24 пункта, на 4 пред градския си съперник Локомотив и на една зад петия Черно море.

Със сигурност първото полувреме не беше сред най-интригуващите продукции за пролетния дял, като двата тима определено започнаха мача предпазливо. Първата по-сериозна ситуация дойде в 18-ата минута, когато защитата на Ботев изби лошо едно центриране от корнер, а топката се приземи у Дуде Ндонгала в наказателното поле. От 12-13 метра французинът стреля без да се замисля, а Гамаков подложи тялото си и блокира.

В 28-ата минута домакините с право претендираха, че трябва да получат дузпа, след като Цветомир Панов препъна Грегъри Нелсън точно върху границата на наказателното поле. Реферът Никола Попов обаче не разчете добре ситуацията и отсъди само пряк свободен удар, от който нищо не излезе.

Втората част беше далеч по-интересна главно защото започна с ранен гол за Славия. В 48-ата минута Борислав Балджийски получи от Ндонгала вляво и съхрани топката между трима играчи на противника, след което центрира към вратарското поле. Там Гамаков увисна и остави Сердер Сердеров отблизо да реализира с глава за 1:0.

Ботев веднага пробва да натисне и в 58-ата минута Тодор Неделев отправи чудесен шут с левачката от пряк свободен удар. Дистанцията до вратата бе около 26 метра, а Петков трябваше да се разтегне, за да извади изстрела на халфа с една ръка.

Само пет минути след тази ситуация Славия можеше да реши всичко. Сердеров свали елегантно с пас зад гърба си към Ивайло Димитров, който с топка в крака надбяха Ощипко и се озова сам срещу Виктор Голас. Нападателят реши да копва технично и прати шута си в тялото на бразилския страж.

Ботев отвърна почти веднага с включване на Ощипко отляво и центриране за резервата Наско Милев. 19-годишният таран надскочи Велков и стреля силно с глава, ала право в ръцете на Георги Петков.

Четвърт час преди края младият талант на пловдивчани имаше дори по-чиста ситуация. Грегъри Нелсън задържа топката в наказателното поле на Славия и макар първоначално да я загуби, намери начин да си я върне от Абуд Омар. Холандецът веднага пусна към точката на дузпата, откъдето Милев шутира мощно под гредата. Георги Петков обаче пак се оказа непреодолима преграда и отрази с две ръце.

В 78-ата минута Ботев направи поредна опасна атака, като този път капитанът Йордан Христов проби отдясно и центрира полувисоко за включилия се в предни позиции Мариян Огнянов. Бившият ас на Левси се хвърли, за да засече и макар да нанесе точен удар, нямаше как да му придаде достатъчно сила, за да затрудни Петков.

Неумението на "канарчетата" да създадат още ситуации в последните минути доведе и две напълно излишни прояви на Лъчезар Балтанов, които му костваха изгонването. Първо халфът получи жълт картон за гневна реакция срещу съдийско решение, а буквално в последните секунди на мача посече грубо Димитър Пиргов. Реферът Никола Попов не се поколеба и го прати под душовете.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS